YouTube

Londerzeelse geeft online dialectles vanuit haar kot: "Dialect mag niet verdwijnen"

Jo Baeyens uit Londerzeel geeft tijdens deze lockdown lessen Londerzeels dialect of "Lonnesiels" via het internet. Elke week zet ze een paar filmpjes op Youtube om je dialect bij te spijkeren.

Begin deze maand postte Jo Baeyens haar eerste filmpje over de vervoeging van de werkwoorden “hebben” en “zijn” in het Londerzeels. Intussen is dat filmpje al 3700 keer bekeken en ook haar andere filmpjes worden druk bekeken. Als ze een wandelingetje maakt in de buurt, wordt Jo regelmatig aangesproken. Ook door jongeren, want zij hebben blijkbaar ook zin om opnieuw dialect te leren. “Ons dialect mag zeker niet verdwijnen”, vindt Jo. 

Met de paplepel

Jo is geboren en getogen in Londerzeel en dus werd het dialect haar met de paplepel ingegeven. “Mijn moeder sprak altijd het Londerzeelse dialect en tot het vierde leerjaar was dat de enige taal die ik sprak. Vanaf het vierde moesten we plots  Algemeen Beschaafd Nederlands spreken. Let wel op, want het “Lonnesiels” verschilt van plaats tot plaats, soms zelfs van straat tot straat. In deelgemeente Steenhuffel is het dialect al anders.” 

In de filmpjes leert Jo dus op een makkelijke manier het Londerzeels aan. “Er worden ook veel Franse woorden gebruikt in het Londerzeels dialect”, zegt Jo Baeyens. “Vaak spreken we die ook gewoon in het Frans uit. Denk maar aan allez, enfin, voila, surtout, bricoleur of voyageur. Pas op dat laatste is geen reiziger in het Londerzeels, maar een vertegenwoordiger."

Meest gelezen