Marktkramers willen weer de straat op: “Onze klanten voelen zich veiliger in openlucht dan in de supermarkt”

Marktkramers hopen snel weer de toelating te krijgen om hun waren te verkopen op de markt. “Niet alleen voor ons eigen welzijn, maar ook voor dat van de klanten”, klinkt het. Op sommige plaatsen in Vlaanderen – zoals in Petegem, bij Deinze - mogen sommige marktkramers nog producten verkopen. “Maar dat kan alleen als er te weinig voedsel in de buurt te vinden is.”

“Ik sta normaal wekelijks op de markt in het Waasland”, vertelt Anneke Snoep uit Temse bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Snoepverkoopster An Van Bockland wil snel weer op de markt staan met haar goederen. “En ik niet alleen, heel veel klanten hopen dat ze snel weer boodschappen in de openlucht kunnen doen.”

Veilig in openlucht

“Ik krijg massaal veel berichten van klanten die vragen wanneer ze ons weer op de markt kunnen vinden”, gaat Anneke Snoep verder. “Ze voelen zich veiliger in de openlucht dan in de supermarkt. Ik denk dat alles ook wel veilig kan verlopen. De marktkramers zijn er zich van bewust dat ze de maatregelen moeten respecteren. Er zijn verschillende oplossingen om alles veilig te laten verlopen. Ze kunnen we dranghekken gebruiken of rond ieder kraam lijnen trekken en vakken op de grond tekenen zodat de klanten weten waar ze mogen aanschuiven.”

Alternatieven

“Omdat ik nu niet op de markt kan staan, verkoop ik mijn snoep nu op andere manieren”, zegt Anneke Snoep nog. “Ik heb bijvoorbeeld een Facebookpagina waarop ik heel wat volgers heb. Mensen kunnen daar snoep bestellen dat ik dan gratis aan huis lever. Maar hoe dan ook hebben alle marktkramers een serieus inkomstenverlies. De moeilijkheid zit vooral in het feit dat bepaalde producten ook kunnen vervallen. Het sluiten van de markten heeft op vele vlakken een grote invloed.”

Uitzonderingen

Op bepaalde plaatsen in Vlaanderen kunnen enkele marktkramers nog wel aan het werk blijven. Op de markt van Petegem, bij Deinze, staan er nog drie voedselkramen. “Het is iets, maar 8 markten gaan nog altijd niet door“, getuigt een van de marktkramers. “Ik merk wel dat iedereen de maatregelen respecteert. Wat mij betreft kunnen de markten dus gewoon weer opstarten. Alles verloopt veilig mits bepaalde aanpassingen.”

kasto80

Meest gelezen