Inwoners Zemst klagen over mestgeur: “De natuur is nu eenmaal de natuur”

De gemeente Zemst heeft klachten gekregen van enkele inwoners over een mestgeur. De landbouwers zijn in deze periode bezig met het bemesten van hun velden, en sommige inwoners vinden de stank niet te harden. Volgens de burgemeester komen de klachten vooral van mensen die in Zemst zijn komen wonen en die de geur niet gewoon zijn. 

"De geur van mest kan overweldigend zijn", zegt de burgemeester van Zemst Veerle Geerinckx (N-VA). "Maar het zorgt er wel voor dat gewassen goed groeien. Zonder mest geen groenten, aardappelen en graan en dus ook geen broodjes, frietjes of spaghettisaus. Nu is de geur misschien wat feller maar dat kan te maken hebben met het feit dat het zonnig is of dat de wind ‘verkeerd’ zit. Zo is het nu eenmaal op het platteland. We vragen begrip voor deze tijdelijke hinder.”

Als de mensen naar toilet gaan, ruikt dat toch ook? 

Een landbouwer uit Zemst vindt het een 'delicaat onderwerp’ en reageert anoniem: “Wij injecteren de mest zoveel mogelijk rechtstreeks in de grond. In bepaalde hoeken waar de mest wat ‘open’ blijft liggen, geeft dat een paar dagen geurhinder. Maar is dat dan zo erg? En is dat ongezond? De natuur is nu eenmaal de natuur. Als de mensen naar het toilet gaan dan ruikt het ook. Ik ben ook voorstander van het injecteren van mest in de grond in plaats van mest te sproeien met de klassieke beerton. Maar niet iedereen kan zich die dure landbouwmachines veroorloven.”

Meest gelezen