Videospeler inladen...

Nederland versoepelt maatregelen in het onderwijs en de sport, maar evenementen kunnen deze zomer niet

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft een heel voorzichtige versoepeling van de maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Vanaf 11 mei zouden de kinderen in de lagere scholen opnieuw halftijds les kunnen krijgen. Voor de middelbare scholen kan dat vanaf 1 juni. Grote culturele en sportevenementen zullen evenwel tot september niet mogelijk zijn.

"Het is beter nu voorzichtig te zijn dan achteraf spijt te hebben", zo verklaarde premier Mark Rutte zijn maatregelen. De evolutie is hoopvol, maar de druk op de zorg blijft groot, merkte hij vanavond op.

Dit is de grootste crisis die ieder van ons ooit zal meemaken

De Nederlandse premier Mark Rutte

Toch kondigde Rutte "het prille begin van de weg terug" aan en wel in vier stappen. De eerste gaat over onderwijs. Zo zullen de basisscholen vanaf 11 mei opnieuw opengaan, maar slechts gedeeltelijk. Dat komt neer dat de klassen half geopend zullen zijn, de ene dag voor de helft van de klas en de andere helft de volgende dag. In die leeftijdscategorie is de veilige afstand van anderhalve meter niet realistisch, vindt Rutte. Ook de crèches zouden weer opengaan, maar dan volledig. 

De middelbare scholen in Nederland zouden op 1 juni opnieuw de deuren openen, maar daar zou het dan wel mogelijk zijn om de richtlijn van tenminste anderhalve meter afstand tussen de leerlingen te handhaven. Meer nog: sport in teamverband kan dan ook opnieuw, maar ook weer met anderhalve meter afstand tussen de deelnemers. Ook zullen officiële wedstrijden niet toegelaten worden omdat dat weer leidt tot verplaatsingen en zullen ouders en toeschouwers niet toegelaten worden.

Wat niet: zomerevenementen en ouderenbezoek

Zeker is dat de grote evenementen van de zomer dit jaar niet zullen kunnen doorgaan. Dat slaat ook op grote sportevenementen zoals voetbal en wielrennen. Dat houdt onder meer in dat de voetbalcompetitie stopgezet wordt. "Dat is zuur", geeft premier Rutte toe, maar hij vindt het te gevaarlijk en het is nu beter om duidelijkheid te verschaffen aan de organisatoren. 

Ook bezoek aan verpleeghuizen (woonzorgcentra voor ouderen) zal voorlopig niet kunnen, ook al leidt dat tot veel verdriet. Het risico voor ouderen en bezoekers is te groot, aldus Rutte. 

Tot 28 april gelden nog altijd de huidige aanbevelingen: blijf zo veel mogelijk thuis en werk van thuis uit indien mogelijk. Hou anderhalve meter afstand van anderen en was je handen zo veel mogelijk. Op 20 mei is er opnieuw overleg en kunnen nieuwe versoepelingen mogelijk worden, zei Rutte nog. Hij besloot met de oproep: "Hou vol en help elkaar!".

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze reporter Ivan Ollevier over "de duivelse dilemma's" van Rutte:

Videospeler inladen...

Meest gelezen