Videospeler inladen...

Coronavirus heeft ook gevolgen voor oorlog in Syrië: haast geen bombardementen meer

In Syrië wordt er al een paar weken niet of nauwelijks meer gevochten. En dat komt, jawel, ook door de coronacrisis. Het leger van president Bashar al-Assad, de rebellen, Turkse en Russische militairen vechten nu allemaal tegen die ene gezamenlijke vijand: Covid-19.

Begin maart wordt in het noorden van Syrië, bij de stad Idlib, een wapenstilstand afgesproken tussen rebellen en het regime van president Assad. Het is een van de weinige plaatsen in Syrië waar op dat moment nog grootschalig wordt gevochten. Rusland levert er luchtsteun, de rebellen zijn aan de verliezende hand.

Bestand houdt stand, dankzij Covid-19

Het is niet het eerste bestand bij Idlib. Het is wel het eerste dat relatief goed wordt nageleefd. De wapens zwijgen. Volgens lokale rebellencommandant Hassan Ismail heeft dat alles met het coronavirus te maken: "Het regime van president Assad is verzwakt door 10 jaar oorlog. Mocht corona er niet zijn, dan zou het regime Assad gewoon verder zijn gegaan met de militaire operaties", aldus Ismail. 

In andere delen van Syrië kwam er al eerder rust. In het oosten sloten de Koerden met frisse tegenzin een bestand met het regime van president Assad. Strijders van terreurgroep IS voeren af en toe nog  aanslagen uit, maar slagen er voorlopig niet meer in om weer grondgebied te heroveren. 

De kogel of corona

Door de gevechten bij Idlib trokken zo'n half miljoen Syrische burgers naar krappe kampen, vaak tegen de Turkse grens aan. Voor hen is de rust een zegen. Ze leven vaak opeengepakt in kleine tenten in vuile kampen.

AFP or licensors

Hulporganisaties waarschuwen al even voor een humanitaire ramp mocht Covid-19 uitbreken in de overbevolkte kampen. Er is nauwelijks ruimte om aan afstand te houden, erg weinig beschermingsmaterieel, laat staan medische zorg. "Godzijdank hebben we nog geen bevestigde besmettingen", zegt Gomma Khair, een dokter van het vluchtelingenkamp bij Atta. "Mocht dat wel gebeuren, dan zullen we niet in staat zijn om veel patiënten te verzorgen."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Een aantal Syriërs wagen nu de terugkeer naar Idlib en de dorpen aan de frontlinie. De boomgaarden staan er in bloei en het is er rustiger dan in de kampen. Niet geëxplodeerde bommen, sluipschutters of opflakkerend geweld leiden tot een constante dreiging. "We keren terug naar ons dorp. We vluchten voor het coronavirus. Er is geen corona hier, het is lente en de lucht is zuiver. Er is geen drukte, geen rook", zegt één van hen. 

Hoe dan ook, voor veel Syrische burgers in het noorden is een stop in de moordende nietsontziende bombardementen erg goed nieuws. 

Verzwijgt regime Assad werkelijk aantal corona-besmettingen?

Volgens de officiële cijfers zijn er amper 39 (!) besmettingen en 3 dodelijke slachtoffers. Er is echter niets bekend over hoeveel tests er zijn uitgevoerd, of het aantal mensen in het ziekenhuis met Covid-19 symptomen.

Dat het aantal slachtoffers zo laag zou liggen, is erg onwaarschijnlijk. In buurland Libanon alleen zijn er al 677 besmettingen en in buurland Jordanië 425. 

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif (L), Syrische president Assad (R), eerder deze week

Wellicht ligt het aantal besmettingen in Syrië veel hoger dan in de buurlanden. Er zijn sinds het begin van het conflict in Syrië immers zeer nauwe militaire banden tussen Iran en Damascus. Duizenden Iraanse militairen en paramilitairen vochten tot voor kort mee in Syrië tegen de rebellen. Die Iraanse strijders werden af en aan gevlogen van en naar Iran. Net Iran was na China, maar nog voor Italië, het land waar Covid-19 het eerst toesloeg.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen