Vrouw van 103 uit Oostende geneest van coronavirus: "Ze is bijzonder sterk"

In het revalidatiecentrum KEI in Oostduinkerke is een vrouw van 103 uit Oostende genezen van het coronavirus. De vrouw kwam naar het centrum  om te revalideren na een operatie aan haar knie. Toen ze plots last kreeg van haar longen bleek ze besmet met corona.

De vrouw van 103 was voor haar operatie al eens getest op COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. Toen bleek er niks aan de hand. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan haar knie en verhuisde dan naar het Koningin Elisabeth Instituut (KEI) in Oostduinkerke om verder te revalideren. Daar ging haar toestand er plots op achteruit, ze had last van haar longen. Na een nieuwe test bleek ze dan toch besmet met corona.

"We hebben mevrouw toen meteen overgebracht naar een speciale afdeling", vertelt directeur Gerd Callewaert van KEI. "Ze is de eerste coronapatiënte  bij ons die daar is opgevangen. Later zijn daar nog mensen bijgekomen. Gelukkig heeft iedereen tot nu toe maar lichte symptomen."

Haar genezing is een grote opsteker en heeft iedereen die hier werkt een enorme boost gegeven

Gerd Callewaert, directeur KEI

Na 21 dagen terug naar een gewone afdeling

"Uiteraard zat de schrik er goed in", getuigt Callewaert. "Een dame van die leeftijd, hoe kranig ook, blijft kwetsbaar. Gelukkig zagen we haar gezondheidstoestand beetje bij beetje verbeteren. We hebben toen met een team van kinesisten, logopedisten, ergotherapeuten, artsen en verplegers een revalidatietraject uitgewerkt. Met resultaat. Vandaag, 21 dagen later, kan mevrouw weer naar een gewone afdeling. Daar kan ze nu verder revalideren van de operatie aan haar knie. Haar genezing is een grote opsteker voor al ons personeel. Het heeft iedereen hier een echte "boost" gegeven." 

Bezocht zelf zieken tot haar 98ste

Dat een vrouw van 103 het coronavirus overleeft, is op zich al uitzonderlijk. Maar ze heeft in haar leven ook al heel wat andere beproevingen doorstaan: de twee wereldoorlogen, maar ook de Spaanse en de Mexicaanse griep. "Het is een bijzonder sterke vrouw", bekent directeur Callewaert. "Ze heeft zelf ook altijd in de zorg gestaan. Tot haar 98ste ging ze nog voor de vrouwengilde en de parochie op ziekenbezoek. Daarvoor deed ze als vrijwilligster 35 jaar "de weging". Ze heeft in haar leven ook zo'n 100 keer bloed gegeven. Dat wij nu, op onze beurt, eens voor haar mogen zorgen met goed resultaat is bijzonder bevredigend."

Meest gelezen