Videospeler inladen...

Professor Herman Goossens: "Tweede besmettingsgolf in september of oktober, komende maanden worden zware dobber"

De groepsimmuniteit van de Europese landen valt tegen, en in september of oktober is de kans op een tweede besmettingsgolf van het coronavirus heel groot. Dat heeft Herman Goossens, professor microbiologie aan de Universiteit Antwerpen, in "De afspraak" verteld. De professor verwacht evenwel niet dat de coronamaatregelen dan nog even streng als nu hoeven te zijn. "Om dat scenario te vermijden zullen we slimme exitstrategieën moeten ontwikkelen zodat de curve laag genoeg blijft," vertelt hij, "maar de komende maanden worden in elk geval een zware dobber."

De besmettingscurve van het coronavirus gaat nu al enkele dagen naar beneden in België. Dat lijkt goed nieuws, "maar dat gebeurt veel minder steil dan we gehoopt hadden, het virus is extreem besmettelijk", vertelt professor microbiologie Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen in "De afspraak". "We moeten eerlijk zijn: de komende maanden worden een zware dobber."

Groepsimmuniteit valt tegen

Professor Goossens volgt de groepsimmuniteit in Europese landen op de voet. Als een grote groep van de bevolking weerstand heeft opgebouwd tegen een virus, bijvoorbeeld na zelf besmet te geraken en antistoffen aan te maken, dan is er ook minder kans om het virus later over te dragen. Maar voordat groepsimmuniteit een beschermende werking heeft, moet zo'n 50 tot 70 procent van de bevolking weerstand hebben. "Daar zijn we nog lang niet, dat valt tegen", vertelt Goossens.

"We hebben deze week de resultaten van onder andere Nederland, Spanje, Oostenrijk en Italië bekeken. Geen van die landen heeft meer dan 5 procent immuniteit bij de bevolking", zegt de professor. In Valencia, nochtans een zwaar getroffen Spaanse regio, is slechts tussen de 1 en de 4 procent van de bevolking immuun: "Als je dat ziet, is er nog een lange weg af te leggen."

Tweede besmettingsgolf, nieuwe lockdown?

"In de voorbije eeuw is er geen enkele pandemie geweest waar er niet minstens een tweede golf was", vertelt de professor. Hij stelt vast dat er geen enkele reden is waarom dat bij het coronavirus anders zou zijn. "Ik verwacht een tweede besmettingsgolf na de zomer, in september of oktober. Hopelijk zal de curve daar niet zo hoog worden als bij de eerste golf."

Het is niet realistisch om opnieuw in lockdown te gaan bij een tweede golf

Herman Goossens, professor microbiologie aan de UA

Dat betekent niet dat het land per se even strenge coronamaatregelen als nu zal hebben. "Mensen maken zich terecht zorgen om de economische en sociaalpsychologische gevolgen van zo'n lockdown. Het is niet realistisch om dat opnieuw te doen, dat wordt psychologisch zeer moeilijk", erkent Goossens. "Om dat scenario te vermijden zullen we slimme exitstrategieën moeten ontwikkelen, zodat de curve laag genoeg blijft."

Zeer gericht testen

De "lockdown light" waardoor België sinds midden maart al thuisblijft, is volgens de professor ook nu niet meer lang vol te houden: "We moeten nu naar andere scenario's overgaan, waarbij we zeer gericht testen centraal moeten plaatsen."

Zeer gericht testen, dat betekent niet zomaar iedereen. Professor Goossens hamert vooral op testen in woonzorg­centra: "Ik zou bijvoorbeeld het zorgpersoneel van rusthuizen waar er geen problemen zijn, ook tweemaal per week testen. We weten dat mensen die symptomen krijgen al twee à drie dagen daarvoor besmettelijk zijn. Als het virus in zo'n centrum binnenkomt, is de impact enorm."

Bekijk hieronder het gesprek in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen