Het huwelijk op 19 mei 2018.

Pijnlijke kroniek van een verzuurde relatie: sms'jes tussen prins Harry, Meghan en Thomas Markle vrijgegeven in proces

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle hebben in aanloop naar hun huwelijk (19 mei 2018) herhaaldelijk contact gezocht met Thomas Markle. Dat blijkt uit het sms-verkeer dat is opgenomen in rechtbankdocumenten in het proces van het koppel tegen het sensatieblad Mail on Sunday. Harry waarschuwt in sms'jes ook dat zijn schoonvader best niet loslippig is tegen de pers, want dat heeft "een averechts effect".

Eind deze week volgt een hoorzitting in de rechtszaak die de hertog en hertogin van Sussex aanspannen tegen de tabloid Mail On Sunday. Die Britse krant publiceerde een persoonlijke brief van Meghan naar haar vader Thomas. 

The Mail on Sunday kreeg de handgeschreven brief (vijf pagina's lang) van Thomas zelf, omdat hij wilde aantonen dat "de toon ervan haatdragend is en allesbehalve verzoenend". Let wel: de Sussex'en beweren dat uit de gepubliceerde brief bewust stukken zijn geselecteerd en geschrapt om de hertogin in een slecht daglicht te stellen. Harry en Meghan trekken naar de rechtbank voor schending van de privacy en het auteursrecht. 

Thomas Markle in 2018, thuis in Mexico.

Warrig welles-nietesspelletje

Meghan schreef de brief drie maanden na haar huwelijk met prins Harry. Het was prins Charles die haar weggaf aan het altaar. De 75-jarige Thomas woonde de huwelijksceremonie op het laatste nippertje niet bij, omdat hij "de koninklijke familie niet in verlegenheid wilde brengen".

Hij had eerder een geënsceneerde fotoreeks toegestaan aan The Mail on Sunday - tegen betaling, zo'n 100.000 Britse pond - en daarrond was een rel ontstaan. In Meghans brief valt te lezen hoe haar vaders' "acties haar hart in 1.000 stukjes hebben gebroken". De brief en de ettelijke interviews die Thomas daarna gaf, geven de breuk weer tussen vader en dochter waarbij Thomas benadrukt dat hij zijn kleinzoon Archie nog nooit ontmoet heeft en de jongen enkel kent vanop foto's en televisie.

Het lijkt omzeggens een pijnlijk welles-nietesspelletje geworden tussen de Markles: wie heeft wie al dan niet gecontacteerd in een poging tot verzoening, en waar is het juist scheef gelopen? Welke rol speelde de (roddel)pers in hun relatie? Op haar privé-Instagramaccount dat Meghan afsloot toen ze hertogin werd, bleek dat ze haar vader verafgoodde en hem dankbaar was voor de kansen die ze kreeg. Het is nog altijd een gespreksonderwerp bij journalisten en royaltywatchers.

Meghan en Thomas Markle, een kiekje en post van Meghan op Vaderdag 2016 op Instagram.

Telefoon- en sms-verkeer uit de doeken

Uit gerechtsdocumenten in aanloop naar het proces blijkt nu dat de hertog en hertogin meermaals Thomas Markle probeerden te contacteren in de weken en dagen vóór hun huwelijk én dat Harry hem vraagt niet in te gaan op verzoeken van de media.

Maar wat kan ik meer doen als je niet reageert? 

Meghan Markle
Naar schatting 18 miljoen Britten en 29 miljoen Amerikanen volgden de "royal wedding" op tv.
WPA Rota

Zo stuurde Meghan een sms op 5 mei 2018: "Ik heb je gebeld en berichten gestuurd maar ik heb niets terug gehoord. Ik hoop dat alles goed met je gaat." Net na de heisa met de opgezette fotoshoot stuurt Meghan haar vader een bericht dat ze hem wil beschermen. "Ik ben erg bezorgd over je gezondheid en veiligheid en heb het nodige gedaan om je te beschermen. Maar wat kan ik meer doen als je niet reageert? Heb je hulp nodig? Kunnen we veiligheidsagenten sturen? Tot mijn spijt hoor ik dat je in het ziekenhuis ligt. We moeten contact houden. In welk ziekenhuis lig je?" De hertogin verneemt het nieuws over Thomas' hartaanval trouwens via de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Op 14 mei 2018 reageert Thomas in een bericht. Hij laat weten niét over te vliegen naar Londen voor het huwelijk en biedt zijn excuses aan. Een halfuur later bellen de Sussex'en verschillende keren naar hem, maar aan de andere kant van de lijn blijft het stil. Harry stuurt dan een sms'je met de smartphone van zijn vrouw.

Alleen wij kunnen je helpen, zoals we al vanaf dag 1 proberen

prins Harry

“Tom, Harry opnieuw. Ik moet je echt spreken. Je hoeft je niet te verontschuldigen, we begrijpen de omstandigheden maar publieke uitingen maken de situatie alleen maar erger. Als je van Meg houdt en het goed wilt maken, bel me dan. Er zijn opties waarbij je niet met de media - die deze hele situatie hebben veroorzaakt - hoeft te praten. Dus bel me alsjeblieft, zodat ik het kan uitleggen. Meg en ik zijn niet boos, we hoeven je alleen maar te spreken. Bedankt." Harry voegt er nog aan toe: “Oh, elk gesprek met de pers zal averechts werken, geloof me, Tom. Alleen wij kunnen je helpen, zoals we al vanaf dag 1 proberen.”

Opmerkelijk: in de rechtbankstukken valt te lezen dat Meghan op 19 mei 2018, de dag van haar bruiloft, één telefoontje ontvangt. Thomas belt haar iets vóór 5 uur 's ochtends, maar Meghan mist die oproep. Sindsdien communiceren vader en dochter enkel nog schriftelijk.

Prins Charles begeleidde zijn schoondochter naar het altaar.
WPA Rota

Meest gelezen