Videospeler inladen...

Coronavirus is het besmettelijkst vóór we ons ziek voelen: "Keelpijn of hoestje? Blijf meteen thuis"

Het coronavirus is het besmettelijkst twee dagen voor een patiënt de eerste symptomen voelt. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine. Viroloog Steven Van Gucht raadt daarom iedereen aan voortaan thuis te blijven zodra we ons wat ziek voelen.

Op de dagelijkse persconferentie met cijfers over het coronavirus in ons land maakte viroloog Steven Van Gucht even tijd voor een studie gepubliceerd in het vakblad Nature Medicine. Daarin stelden onderzoekers zich de vraag hoe mensen elkaar nog besmetten ondanks de lockdownmaatregelen, waarbij we dus 1,5 meter afstand houden en thuisblijven.

"De onderzoekers zijn tot een belangrijke vaststelling gekomen: 44 procent van de besmettingen vindt plaats in de eerste twee dagen vóór het optreden van de eerste symptomen. 56 procent van de besmettingen vindt plaats wanneer men al ziek is. Dat betekent dat gemiddeld 1 op de 2 besmettingen plaatsvindt vooraleer we enig symptoom vertonen", legt Van Gucht de studie kort uit.

In het prille begin scheiden we het meeste virus uit

Viroloog Steven Van Gucht

De onderzoekers hebben ook aangetoond dat de besmettelijkheid het grootst is (of piekt) in het prille begin van de symptomen. "We scheiden dan het meeste virus uit", stelt Van Gucht. "Naarmate we langer ziek zijn, wordt er steeds minder en minder virus geproduceerd."

Hij benadrukt dat we ons onmiddellijk moeten isoleren, als we ons wat ziek voelen, bijvoorbeeld 's ochtends opstaan met keelpijn of een lichte hoest. "Beslis onmiddellijk om thuis te blijven en contacteer je huisarts. Denk niet dat het zal overgaan. Op dat ogenblik ben je namelijk het besmettelijkst en ga je anderen besmetten."

BEKIJK hier de video van viroloog Steven Van Gucht die de wetenschappelijke studie toelicht en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Op voorhand isoleren door contactopsporing

De besmettingen vóór het optreden van de symptomen blijken iets moeilijker om te voorkomen. Van Gucht stelt als mogelijke strategie voor om "contacten op te sporen", het zogenoemde contact tracing.

"Mensen krijgen een telefoontje van hun arts of ontvangen een berichtje dat hen vertelt dat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon en dat ze mogelijk zelf het virus dragen. Zo kunnen mensen zich op voorhand thuis isoleren, zodat ze niemand besmetten in die twee dagen vóór het optreden van de symptomen. Door dit systematisch toe te passen, kunnen we in de toekomst het coronavirus in zijn kot houden."

Het is al even bekend dat België wil inzetten op contactopsporing in een exitstrategie. Mogelijkheden zijn daarbij een tracing-app, die kan opsporen met wie een besmette persoon in contact geweest is. De krant De Tijd bericht vandaag ook over 2.000 coronaspeurders die worden aangeworven. Zij gaan na met wie besmette personen contact hebben gehad. Vervolgens zoeken ze die contactpersonen op en vragen hen zich te laten testen. 

Corona-expert Koen Wauters gaf in "Het Journaal" extra uitleg bij de studie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen