Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil immigratie naar VS opschorten: "Lijkt erop dat hij pandemie gebruikt om zijn gedroomde politiek uit te voeren"

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij de immigratie naar de VS tijdelijk een halt wil toeroepen om zo het coronavirus in te dijken. "Het lijkt erop dat hij deze pandemie gebruikt om zijn gedroomde immigratiepolitiek uit te voeren", reageert onze correspondent Björn Soenens vanuit de VS. Intussen lijken steeds meer gouverneurs oren te hebben naar het protest tegen de strenge coronamaatregelen.

In een tweet gisteravond om 22.04 uur plaatselijke tijd kondigde president Trump aan dat hij een presidentieel besluit zal ondertekenen om "de jobs van onze GROTE Amerikaanse burgers" te beschermen tijdens deze aanval van een "onzichtbare vijand".  Daarmee zou de immigratie naar de VS tijdelijk worden opgeschort. 

Volgens correspondent Björn Soenens ligt dat in de lijn met zijn vorige maatregelen. "Eerst heeft hij alle vluchten uit China opgeschort, daarna mochten Europese burgers de VS niet meer binnen. Ook aan de zuidgrens van de Verenigde Staten worden alle immigranten zonder papieren en asielzoekers nu tegengehouden. Het lijkt erop dat hij deze pandemie gebruikt om zijn gedroomde immigratiepolitiek uit te voeren."

Maar Soenens twijfelt eraan of hij die maatregel zomaar kan invoeren.  "Normaal is het Amerikaanse Congres bevoegd voor immigratie maar het Congres is hier niet bij betrokken. De vraag is dus hoe Trump dit wil regelen en hoeveel gerechtelijke procedures tegen deze eventuele maatregel zullen worden opgestart."

Fitnesszalen, nagelsalons en restaurants weer open?

Intussen lijkt het erop dat steeds meer gouverneurs, vooral dan in de zuidelijke staten, luisteren naar de luidruchtige demonstranten van de afgelopen dagen. In heel wat staten in de VS protesteerden telkens enkele honderden Amerikanen tegen de strenge coronamaatregelen.  Ze vroegen de onmiddellijke "heropening" van de economie.

"Vooral in de zuidelijke staten Georgia, South-Carolina en Tenessee bijvoorbeeld, willen de gouverneurs op korte termijn de economie heropstarten, ook al zijn ze er daar niet klaar voor. In Georgia bijvoorbeeld waren er gisteren nog meer dan 1.000 nieuwe besmettingen. Toch gaan daar vrijdag de fitnesszalen, nagel- en kapsalons weer open. Maandag zouden dan de bars en restaurants volgen. Dat is bijzonder roekeloos." 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen