VRT NWS lanceert corona-chatbot op Facebook met alle factchecks

Over de coronacrisis circuleert veel foute informatie. Daarom lanceert VRT NWS op Facebook Messenger een chatbot - een geautomatiseerde chatpartner - die je op gelijk welk moment kan raadplegen. Die stuurt je grondig gecheckte informatie, én je kan zelf ook een factcheck aanvragen. De chatbot is ontwikkeld in samenwerking met het Gentse start-upbedrijf Bothrs. VRT-journalist Tim Verheyden gaf een eerste kijk op de chatbot in het Eén-programma "Vandaag" bij Danira Boukhriss Terkessidis. 

Wie op zoek gaat naar goede informatie over de coronacrisis, krijgt vaak te maken met nepnieuws en foute informatie. Lookwater gorgelen of alcohol drinken zou je tegen besmetting beschermen; rode ogen zouden een symptoom zijn van besmetting; je zou vanop acht meter afstand besmet kunnen raken door een persoon met covid-19; de ramadan zou zelfs worden uitgesteld! Daar klopt allemaal niets van. 

Daarom lanceert VRT NWS een chatbot op zijn Facebook Messenger kanaal. Een chatbot is een geautomatiseerde chatpartner, die je op elk moment van de dag de laatste betrouwbare én gecheckte informatie kan geven. Je kan ook zelf informatie doorsturen die je wil laten controleren door het VRT NWS-factcheckteam.

Je kan op Facebook gaan en via Messenger praten met VRT NWS en vragen: klopt dit? 

Tim Verheyden, journalist VRT NWS

Dat vertelde VRT-journalist Tim Verheyden bij Danira Boukhriss Terkessidis in "Vandaag" op één: "Je kan eigenlijk op Facebook gaan en via Messenger praten met VRT NWS en vragen: klopt dit? En je kan je ook inschrijven op een nieuwsbrief. En als mensen iets zien waaraan ze twijfelen kunnen ze ons dat laten weten, en dan gaan we daarmee aan de slag."

Tim Verheyden werkt met een team dat in de rubriek "Check" op VRT NWS  voortdurend berichten op het internet en sociale media checkt om te achterhalen of het om correcte of valse informatie gaat.

Bekijk het gesprek met Tim Verheyden in "Vandaag" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Waarom een chatbot?

Op de website en de app van VRT NWS vind je dus ook artikels met al die informatie, maar niet iedereen zoekt zijn informatie via die weg.

Daarom wil VRT NWS zijn checks naar de plaats brengen waar veel nieuwsgebruikers een groot deel van de dag aanwezig zijn én waar veel van die foutieve informatie momenteel circuleert: Facebook.

In de chatfunctie van de VRT NWS-Facebookpagina zit nu dus een coronabot ingebouwd. Je kan die vragen stellen, of vragen om je de laatste checks door te sturen, of je kan je abonneren op een dagelijks of wekelijks overzicht. En je kan ook zelf informatie doorsturen die je wil laten checken door het team. 

Hoe werkt de coronabot?

Je vindt de coronabot door een bericht te sturen naar de Facebookpagina van VRT NWS. Een meerkeuzemenu gidst je dan door de mogelijkheden. Zo kan je de nieuwste factchecks opvragen of ze automatisch laten doorsturen. Je kan ook zélf nieuwe info laten checken door de factcheckcel van VRT NWS.

Je vindt de chatbot hier

In deze korte video krijg je alvast een idee over de manier waarop de chatbot werkt:

VRT NWS heeft de chatbot ontwikkeld in samenwerking met het Gentse start-upbedrijf Bothrs. Het project zit momenteel nog in de testfase, maar de bot is wel al volop bruikbaar. Het is de bedoeling om de chatbot aan de hand van opmerkingen van gebruikers nog verder te verfijnen in de komende weken. 

Meest gelezen