Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Waar is Kim Jong-un? Noord-Koreaanse leider "in kritieke toestand"

Volgens Amerikaanse en Zuid-Koreaanse media is de Noord-Koreaanse leider "in kritieke toestand". De afgelopen 10 dagen verscheen Kim Jong-un niet meer in het openbaar. Het zou niet gaan om een besmetting met het coronavirus maar om een hartaandoening. Zuid-Koreaanse functionarissen kunnen de berichten voorlopig niet bevestigen.

Kim Jong-un was de grote afwezige tijdens de viering van Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea, op 15 april. Het is de eerste keer dat Kim dat hoogst symbolische verjaardagsfeest van zijn grootvader miste. Een dag eerder was hij ook niet aanwezig bij de lancering van enkele korteafstandsraketten, nochtans een van zijn favoriete activiteiten. 

Volgens CNN is daar een goede reden voor: Kim zou in kritieke toestand verkeren na een operatie. De Zuid-Koreaanse website Daily NK, die de gebeurtenissen aan de andere kant van de grens van nabij volgt, had het over een hartoperatie.  De gezondheid van de 36-jarige leider zou sinds deze zomer sterk achteruitgegaan zijn onder invloed van zijn tabaksverslaving en zijn zwaarlijvigheid.

Maar Zuid-Koreaanse  regeringsbronnen betwijfelen dat de Noord-Koreaanse leider in kritieke toestand verkeert. Volgens Zuid-Koreaanse functionarissen zijn er geen aanwijzingen dat er in Noord-Korea iets ongewoons aan de hand is. Ook een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kon de berichten niet bevestigen. 

Corona of geen corona?

Intussen is er ook veel speculatie over hoe erg het coronavirus toeslaat in Noord-Korea. Tot vorig weekend hield het regime in Pyongyang vol dat er geen enkele besmetting was in het land. Eind januari al sloot  Noord-Korea zijn grenzen en voerde het strikte quarantainemaatregelen in. Maar vooral de grens met China bleef poreus vanwege de winstgevende smokkelhandel. 

(lees verder onder de foto)

Inwoners van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang met mondmaskers

Maar vorige zondag kregen burgers binnen Noord-Korea te horen dat er wel degelijk besmettingen zijn vastgesteld, zowel in de hoofdstad Pyongyang als in het noorden en het zuiden van het land. Dat werd hen verteld tijdens openbare lezingen. Eerder al circuleerden geruchten dat er soldaten en gevangenen waren overleden aan een "longziekte". 

Het is overigens niet de eerste keer dat leider Kim Jong-un een tijdlang uit het zicht verdwijnt. In 2014 was hij maar liefst 40 dagen spoorloos. Toen deden de geruchten de ronde dat hij door een militaire coup was opzijgezet. Maar ook toen kampte de Noord-Koreaanse leider blijkbaar met gezondheids­problemen.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen