Radio 2

Waasmunster opgeschrikt door droogtebrand: “Wandelaars moeten alert blijven”

In Waasmunster moest de brandweer gisteren uitrukken om bomen, struiken en een haag te blussen.  De oorzaak  van de brand is de aanhoudende droogte en vermoedelijk een weggegooide sigarettenpeuk. "Het is overal kurkdroog, we moeten waakzaam blijven."

Het heeft al dagenlang amper geregend, het is overal kurkdroog en daardoor is er veel meer brandgevaar dan anders. In de Kouterstraat in Waasmunster moest de brandweer gisteren nog uitrukken om een typische droogtebrand te bestrijden. Enkele bomen, struiken en een haag hadden er vuur gevat, vermoedelijk nadat er een brandende sigarettenpeuk was achtergelaten. Een stevige wind zorgde ervoor dat het vuur snel kon aanwakkeren. De brand dreigde even over te slaan op een woning maar dat kon voorkomen worden. 

De verschillende overheden, brandweer en natuurbeheerders vragen om in deze periode extra voorzichtig te zijn. Brandende sigarettenpeuken weggooien is uiteraard nooit een goed idee maar ook elke andere vorm van vuur houdt een groter brandgevaar in nu. Er zijn meer fietsers en wandelaars door de coronamaatregelen, ook in Waasmunster. Hen wordt nu gevraagd extra voorzichtig te zijn. Mensen die plannen om te barbecueën in de tuin moeten ook extra waakzaam zijn en voorzorgen nemen, zoals bijvoorbeeld een emmer water of een tuinslang voorzien. 

Meest gelezen