Wase Werkplaats verwerkt dagelijks duizenden liters handgel van stokerij uit Wichelen
De Wase Werkplaats, het grootste maatwerkbedrijf in Oost-Vlaanderen, kan meer dan de helft van z'n 600 werknemers terug aan het werk zetten. De vzw startte vorige week met het vullen van duizenden liters handgel, geproduceerd door graanstokerij Rubbens uit Wichelen. “Dagelijks verwerken we ongeveer 5.000 liter”, weet operationeel directeur Carlo Van Hoey. “De handgel wordt in eerste instantie bedeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen.”
Eénrichtingsgangen, markeringen op de vloer én extra plexiglasschermen op de productielijnen: ‘De Wase Werkplaats’ nam de voorbije weken strikte maatregelen om zijn werknemers te beschermen. Met zo’n 600 arbeidskrachten is de vzw het grootste maatwerkbedrijf in Oost-Vlaanderen. Tot voor kort was iets meer dan 10 procent daarvan aan het werk. Mede dankzij een samenwerking met graanstokerij Rubbens uit Wichelen, kan ondertussen meer dan de helft van het personeel terug aan de slag.
Handgel is schaars
“Rubbens schakelde onlangs over van gin en jenever naar ontsmettingsmiddelen”, verduidelijkt Carlo Van Hoey, operationeel directeur van De Wase Werkplaats. De stokerij produceert de handgel en levert die per duizenden liters aan de Wase Werkplaats. “Ook wij merkten de schaarste van handgel op bij de ziekenhuizen en zorginstellingen waar we mee samenwerken. We vroegen daarom toelating aan bij de federale overheid om handgel af te vullen. Daar zijn we vorige week ook effectief mee gestart.”
Op de afdeling in Zele wordt het goedje verdeeld over flessen en flacons van enkele honderden milliliters, halve liters of liters. “De handgel, genaamd ‘W-pharma Handrub’, wordt in eerste instantie bedeeld aan ziekenhuizen en zorginstellingen”, zegt Van Hoey.
Strikte hygiënemaatregelen
Werken onder strikte voorwaarden, is voor de werknemers niet nieuw. “Op de productie werkt iedereen in een speciaal pak dat het bedrijf enkel verlaat voor onderhoud bij een gespecialiseerde firma”, stipt Van Hoey aan. “Ze moeten bovendien hun handen wassen met zeep en desinfectiemiddelen voor ze de productie-ateliers betreden. Dat was voordien ook al zo: het zijn dus geen nieuwe ‘coronamaatregelen’. Onze werknemers zijn het al gewend om strikte maatregelen te volgen. Daar plukken we nu de vruchten van.”
De werknemers die voorlopig niet aan de slag kunnen, zitten - net zoals zovele anderen - voorlopig op tijdelijke werkloosheid. “Er zit nog wat rek op, maar voorlopig is het uitkijken naar betere tijden”, besluit Van Hoey. “Alles is gestaag aan het groeien. Maar er staat een limiet op: we kunnen onmogelijk iedereen aan het werk zetten met de huidige maatregelen. Ook voor ons is het dus afwachten op een versoepeling van de regels.”
