Zeefmachine moet invasieve Japanse duizendknoop in Peer overwinnen

De Japanse duizendknoop duikt overal op en is nauwelijks klein te krijgen. Omdat de plant zich vermenigvuldigt via de wortels, is maaien geen optie. Daarom werken Watering de Dommelvallei en de  provincie Limburg op een perceel in Peer aan een nieuwe methode om de plant plaatselijk uit de weg te ruimen. De wortels worden opgegraven en uit de grond gezeefd.  Het gaat om een proefproject. Over 3 jaar zullen we weten of dit werk ook effect heeft gehad.  

De Japanse duizendknoop is een mooie frisgroene plant die wat weg heeft van bamboe.  Het is een invasief, een uitheemse plant die hier is gaan woekeren, nadat ze eind 1800 als collectors item naar onze streken kwam. Kasteelheren pakten er mee uit in hun tuinen. Ondertussen duikt deze uitheemse soort overal op. Maaien heeft geen zin, want de bloemen zijn onvruchtbaar en de plant vermenigvuldigt zich via de wortels.  

Alle stukjes groter dan 3 cm blijven achter in de zeef, de rest gaat direct terug de grond op. Toch kunnen ook die kleine stukjes van 3 cm nog kiemen.

Graafmachine

De graafmachine, die speciaal uit Nederland komt, kan naast de grond afgraven, ze ook zeven.  Alle stukjes groter dan 3 cm blijven achter in de zeef, de rest gaat direct terug de grond op. "Toch kunnen ook die kleine stukjes van 3 cm nog kiemen", zegt Josse Gielen van de provincie Limburg. Dus het probleem is niet meteen van de baan. Het volgende jaar zullen we de nieuwe plantjes nog met de hand moeten uittrekken. Gelukkig zijn die plantjes klein en zitten ze los in de grond. Dus dat werk zou moeten meevallen", zegt Josse nog. "De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend" weet Josse. "De grond die we overhouden na het zeven is bijzonder zuiver, wie weet hebben we met dit proefproject een goede methode gevonden om deze Japanse duizendknoop langdurig uit de weg te ruimen."

Meest gelezen