Jasper Jacobs

Olympisch zwembad Wezenberg opnieuw geopend voor topzwemmers

In Antwerpen kunnen topzwemmers opnieuw trainen in het olympisch zwembad Wezenberg. "Alles verloopt veilig volgens de coronamaatregelen. Onze zwemmers hadden dit echt nodig", vertelt coach Ronald Gaastra op Radio 2 Antwerpen.

"Back in business" tweette zwemcoach Ronald Gaastra met daarbij een foto van het olympische trainingsbad in Antwerpen. "We kunnen inderdaad opnieuw zwemmen in het Wezenbergzwembad", zegt een gelukkige Gaastra op Radio 2 Antwerpen. Recreatieve plonsers moeten nog even op hun tanden bijten maar voor de topzwemmers is het zwembad wel opnieuw geopend. "Onze toppers hadden dit echt nodig", zegt Gaastra. "De spieren die je gebruikt om te zwemmen, kan je eigenlijk niet op andere manieren trainen. Ze zijn dus maar wat blij dat ze opnieuw in het traingsbad kunnen springen."

Er is maar één zwemmer per baan en ook het omkleden gebeurt in twee aparte groepen

Ronald Gaastra

Volgens Gaastra verlopen de zwemtrainingen helemaal veilig conform de coronamaateregelen.  "Er is maar één zwemmer per baan. Een ongekende luxe. Op die manier zwemmen ze automatisch op minstens 2,5 meter van elkaar. Ook in de kleedhokjes respecteren we de afstand en werken we met een beurtrol. We gebruiken het bad ook de hele dag door in plaats van enkel in de vroege uurtjes. Dat komt omdat de zwemmers door corona niet naar de universiteit of school moeten. Die spreiding maakt het nog wat veiliger." Voor de coach zelf verandert er weinig. "Zes banen kan ik met mijn stem nog wel overroepen zonder dat ik dicht bij hen hoef te komen. Bovendien zijn dit toppers die op training zelf goed weten wat ze moeten doen."

Wat met Pieter Timmers?

Ook olympisch medaillewinnaar Pieter Timmers maakt dankbaar gebruik van de heropening van het Antwerpse Wezenbergzwembad. "Pieter heeft inderdaad aangekondigd dat hij de Olympische Spelen van 2021 aan zich voorbij laat gaan. Maar dat wil niet zeggen dat hij nu al is gestopt met zwemmen. Hij focust zich volop op het EK zwemmen in Boedapest later dit jaar", besluit Gaastra in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen