radio 2

"2020 staat nu al op lijst van jaren met langdurige droogte"

Na een natte periode in februari en begin maart, zijn we in een ander uiterste beland: droogte. Afgelopen zaterdag regende het nog eens, maar dat was toen wel 28 dagen geleden. En zulke langdurige droge periodes komen de laatste jaren vaker voor, zo blijkt.

We zijn met het weer al van het ene uiterste in het andere gevallen dit jaar: van nat tot zeer nat in februari en begin maart, met zelfs even dreigend overstromingsgevaar, tot aanhoudend droog, zelfs kurkdroog, vanaf de tweede helft van maart. 

De zeewind die we tijdens de winter zo vaak hadden, werd vervangen door een droge continentale wind, en er viel geen druppel regen meer vanaf 21 maart. Pas vorige zaterdag kregen we nog wat hemelwater, maar dat was toen 28 dagen geleden in Ukkel, weet het KMI - onder droge dagen worden dagen met minder dan 1 millimeter neerslag gerekend, red.)

Het KMI maakte daar onderstaande grafiek van. Bovenaan zien we de opgetelde (cumulatieve) neerslag in enkele meetstations, onderaan zien we hoe de neerslag verdeeld was per dag.

De trendbreuk vanaf midden maart is telkens duidelijk merkbaar.  Vanaf dan werd het plotseling heel droog, met veel zon en een uitdrogende wind vaak uit oostelijke richtingen.  

Grafiek KMI

Het goede nieuws was dat de grondwaterreserves relatief goed aangevuld waren begin maart, na de twee droge zomers van 2018 en 2019, maar na de nieuwe aanhoudende droogte bleek onlangs dat het toch weer heel wat minder goed is gesteld met die waterstanden.

In natuurgebieden in Antwerpen en Limburg werd deze week zelfs code rood uitgeroepen wegens brandgevaar door de aanhoudende droogte: de regen van zaterdag bleek ruimschoots onvoldoende om de situatie te keren. 

Een groot deel van België is ingekleurd als "uiterst droog" voor de hele maand april 

Dat de neerslag zo slecht verdeeld is in tijd, is uiteraard geen goed nieuws voor de natuur en voor onze landbouwers. Verwacht wordt dat dit in de toekomst nog meer zal gebeuren, en er wordt al volop naar middelen gezocht om water op te vangen tijdens periodes dat het wel regent.

Intussen is de toestand in België niet echt rooskleurig. Onderstaande grafiek van het KMI toont aan dat de situatie over drie maanden bekeken (met een projectie voor de rest van april er al in verwerkt) nog wel meevalt, dankzij de natte februarimaand, maar de tekening rechts, die de data voor april weergeeft, ziet er ronduit dramatisch uit.

Een groot deel van ons land wordt daarin ingekleurd als "uiterst droog".  Voorlopig blijft het ook nog droog de komende dagen. 

Grafiek KMI

2020 mag nu al op een bijzonder "droogtelijstje"

"Een aantal opeenvolgende dagen zonder noemenswaardige neerslag hoort uiteraard bij het grillige Belgische klimaat," zegt het KMI. Maar een droogteperiode van 28 dagen is toch iets wat we niet vaak zien. "De laatste keer dat we een vergelijkbare droge periode hadden tijdens onze lente, was in 2007 en 2012," zegt Rozemien De Troch van het KMI. Toen waren die droogteperiodes zelfs nog iets langer.

"2020 staat nu al op de lijst van jaren met langdurige droogte," besluiten onze weercollega's in Ukkel. Als we naar de langere termijn kijken, zien we een stijgende curve voor onze lente. Dat toont onderstaande trendlijn aan. 

Grafiek KMI

Het weer zit geblokkeerd (bis)

Het regent zo weinig omdat de weersituatie op de weerkaarten al enkele weken geblokkeerd zit. Een groot hogedrukgebied zorgt ervoor dat depressies en regenzones uit de buurt blijven, en dat we zonnig en droog weer krijgen. Zacht weer ook, met enkele dagrecords qua maximumtemperatuur eerder deze maand. 

In februari en tot midden maart was het weer ook lang geblokkeerd, maar dan in een andere situatie. Er was dan meer lagedruk over de Noordzee, wat veel westenwind en nat weer bracht, en maar liefst drie opeenvolgende stormen. Meteorologen waren toen voorzichtig om dit toe te schrijven aan de klimaatverandering, daarvoor willen ze het op nog langere termijn bekijken. 

De komende dagen zou het aanhoudend droog blijven. Pas vanaf volgende week dinsdag of woensdag zien weersvoorspellers kans op regen.  

Meest gelezen