Videospeler inladen...

Alle hens aan dek om vissen in de Schelde te redden

In de Schelde in Oost- en West-Vlaanderen sterven duizenden vissen de verstikkingsdood. Over een lengte van 25 kilometer is alle zuurstof uit het water verdwenen door geloosd afvalwater en bietenpulp uit Frankrijk.

Uiterst langzaam stroomt een gigantische hoeveelheid afvalwater en bietenpulp vanuit Frankrijk Vlaanderen binnen. Op 9 april is een dijk rond een bezinkbassin van een suikerraffinaderij in Noord-Frankrijk doorgebroken. 100.000 kubieke meter pulp en spoelwater is toen in een kanaal naar de Schelde terecht gekomen.

Vanuit dat kanaal is het afvalwater in de Schelde gestroomd. Eerst door Wallonië en nu dus in West- en tegen de middag ook door Oost-Vlaanderen. Volgens Alain Dillen van Natuur en Bos is de vervuiling verspreid over 25 kilometer lengte. Het afvalwater en de bietenpulp veroorzaakt zuurstofgebrek waardoor de vissen doodgaan.  Langs de oevers drijven dode vissen en op het water happen stervende vissen naar adem.

De Vlaamse overheid zet op verschillende plaatsen beluchters in om toch nog een beetje zuurstof in het water te pompen. Vooral in jachthavens en zijrivieren zoals de Spiere, de Zwalm en de Maarkebeek waar vissen naartoe vluchten om zich te redden. Er wordt ook getracht nog levende vis te vangen en naar veilige vijvers te brengen.

Ook de meanders van de Schelde worden afgesloten om te vermijden dat die vervuild geraken. In Gent moeten dan weer de binnenwateren afgesloten worden. Want ook die staan in contact met de Schelde. Hoe zwaar de tol zal zijn, is nog niet duidelijk. In 2012 bij een vergelijkbare vervuiling stierf naar schatting 10 ton riviervis. Het visbestand in de Boven-Schelde was nog maar pas hersteld van die decimering.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen