Antwerps Stedelijk Onderwijs wil ruime periode voor heropstart scholen, Jinnih Beels: "Minister Weyts moet hier rekening mee houden"

"Eén datum om alle scholen te heropenen is onhaalbaar. Wij hebben meer dan 300 scholen in het Stedelijk onderwijs. Minister Weyts: geef ons alsjeblieft een ruimere heropstartperiode", zegt Antwerps schepen van onderwijs Jinnih Beels (SP.A) op Radio 2 Antwerpen. 

"Wij zitten als Stedelijk Onderwijs Antwerpen te wachten op de beslissing over de heropening van de scholen", zegt Jinnih Beels (SP.A) Antwerps schepen van onderwijs in "Start Je Dag". "Als grootstad met meer dan 300 scholen in ons netwerk willen we ons goed kunnen voorbereiden. Daarom pleiten we voor een ruimere heropstartperiode en niet voor één datum. Dat is niet werkbaar. Ik hoop dat minister Weyts (N-VA) beseft dat een heropstartperiode veel nuttiger is", zegt Beels. Vrijdag zit de Nationale Veiligheidsraad daarover opnieuw samen.

Er is meer draagvlak nodig bij ouders en leerkrachten voor de heropening van scholen

Jinnih Beels

Volgens de Antwerpse onderwijsschepen kan een langere periode ook helpen om draagvlak te creëren voor de heropening van de scholen. "Ouders en onderwijzend personeel zitten nog met veel vragen. Sommigen hebben ook schrik voor het virus. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Daarom willen wij als inrichtende macht tijdig ingelicht worden en de nodige middelen krijgen om alles deftig te organiseren", zegt Beels op Radio 2 Antwerpen.

Mildheid bij evaluatie

Beels pleit tot slot voor mildheid. "Ik begrijp dat minister Weyts hamert op het belang van examens en evaluatie. Al vraag ik aan de schoolteams in het Stedelijk Onderwijs om mildheid aan de dag te leggen. We zitten in uitzonderlijke omstandigheden. We merken dat we twintig tot dertig procent van onze leerlingen, die vaak in een moeilijke thuissituatie zitten, niet bereiken. Ook voor ouders van leerlingen met extra zorgnoden is het allesbehalve eenvoudig nu de ondersteuning wegvalt. Vandaar mijn pleidooi: als de leerachterstand door corona extra groot is geworden moeten we de kinderen daar niet op afrekenen." 

Meest gelezen