Bijna een derde van bewoners woonzorgcentrum De Maretak in Halle overleden : "Crisismanager aangesteld"

In woonzorgcentrum De Maretak in Halle zijn sinds het begin van de coronacrisis 38 mensen overleden. Dat is bijna een derde van het totaal aantal bewoners. Het rusthuis behoort zo tot de ergst getroffen woonzorgcentra in Vlaanderen. “Dit is bijzonder tragisch”, bevestigt burgemeester Marc Snoeck (sp.a). Intussen helpt Artsen Zonder Grenzen mee in het woonzorgcentrum en werd er een crisismanager aangesteld.

"Het is een klein privaat rusthuis, van zo'n 125 bedden, waar we sinds begin april helaas ontzettend veel overlijdens hebben moeten vaststellen", vertelt burgemeester Marc Snoeck in "Start Je Dag" op Radio 2 Vlaams- Brabant en Brussel. "Wij waren in het begin niet op de hoogte van deze situatie, maar toen we de sterftecijfers zagen, hebben we onmiddellijk het Agentschap Zorg en Gezondheid ingeschakeld."

Besmettingen

Hoeveel mensen er effectief overleden zijn aan het coronavirus is niet duidelijk, want in het woonzorgcentrum werd niemand getest. Maar de situatie liep wel snel uit de hand. Op 11 april raakte bekend dat er zeventien mensen overleden waren, nu zijn dat er al 38. "Toen de eerste besmettingen werden vastgesteld heeft men in De Maretak een aparte afdeling gemaakt voor mensen met coronasymptomen", zegt de burgemeester. "Maar dat heeft men gedaan op basis van de symptomen, maar niet op basis van testen." 

Artsen Zonder Grenzen helpt nu in het rusthuis 

Marc Snoeck, burgemeester Halle (sp.a)

Intussen probeert het stadsbestuur te helpen waar het kan. "We hebben al schorten en mondmaskers bezorgd, omdat dat er niet voorhanden was. Dat is wel verwonderlijk omdat het rusthuis behoort tot een woonzorggroep die naar eigen zeggen marktleider is in woonzorgcentra in België. Maar goed, nu moeten we verder en intussen hebben we ook al gezorgd voor een team van Artsen zonder Grenzen dat zal bijspringen in het rusthuis en gelukkig werden de bewoners intussen allemaal getest. Ik wil ook een crisismanager aanstellen om de situatie onder controle te krijgen. "

Crisismanager gaat vanaf morgen aan het werk om het team te ondersteunen

Paul Bosqué, woonzorggroep Senior Living Group

In een reactie laat woonzorggroep Senior Living Group weten dat er een goeie samenwerking is met de burgemeester. "De burgemeester was altijd op de hoogte van de situatie in het woonzorgcentrum.",  zegt Paul Bosqué van de woonzorggroep. "Vanaf morgen gaat er ook een crisismanager aan het werk om het team te ondersteunen." 

Ons reportagemagazine Pano biedt een blik achter de schermen van enkele woonzorgcentra. Uit de reportage blijkt dat sommige centra te weinig beschermend materiaal en beademingsapparatuur hebben. Ook besmette en niet-besmette bewoners scheiden, is een grote opgave. Bekijk hieronder een fragment van de uitzending, en het gesprek met reportagemaker Stefaan Meerbergen:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen