AFP or licensors

Bosbranden in Australië veroorzaakten reusachtige CO2-uitstoot

Bij de hevige bosbranden in Australië enkele maanden geleden is 830 miljoen ton koolstofdioxide of C02 vrijgekomen. Dat is maar liefst 300 miljoen ton meer dan wat heel Australië normaal jaarlijks aan broeikasgassen uitstoot, zegt de regering. De ongewoon felle bosbranden in grote delen van Australië kwamen tussen september en  februari bijna dagelijks in het nieuws.  

De bosbranden in Australië begonnen in september, bij de aanvang van de zomer op het zuidelijk halfrond. De uitzonderlijke hitte en een strakke wind wakkerden het vuur telkens opnieuw aan. Blussen bleek vaak een ondoenbare taak.

Meer dan 30 mensen kwamen om in de branden. 12 en een half miljoen hectare bos werd verwoest, honderden woningen gingen in de vlammen op. Ook op het bestand van de koala en andere dieren hadden de branden een verschrikkelijk effect. De Australische regering verwacht dat de bossen zich herstellen, maar dat zal traag gaan. De blijvende negatieve effecten van de enorme CO2-uitstoot kunnen het herstel sterk vertragen.   

De conservatieve premier Scott Morrison kwam herhaaldelijk in opspraak omdat hij de branden relativeerde, en elk verband met de klimaatverstoring weigerde te erkennen. Op het hoogtepunt van de ramp was Morrison trouwens met vakantie in Hawaï. Hij kreeg daarvoor veel kritiek, en uiteindelijk verontschuldigde hij zich. 

Meest gelezen