De rook is ook bij ons merkbaar.

Nederlandse dorpje Herkenbosch, op 30 km van Belgische grens, ontruimd door natuurbrand

Woningen in Herkenbosch (Nederland) zijn gefaseerd ontruimd vanwege de brand in het nabijgelegen natuurgebied De Meinweg. Het dorp met ruim 4.000 inwoners, op zowat 30 kilometer van België, ligt onder de rook van de brand die al sinds maandag woedt in het natuurgebied. 

Gisterenavond werden twee zorginstellingen ontruimd. "De aanleiding voor deze maatregel is de aanhoudende rook en de verwachting dat het nu ook 's nachts niet minder wordt", zegt burgemeester Monique de Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen, waar Herkenbosch onder valt. 

"Het gaat om een voorzorgsmaatregel om risico's voor de volksgezondheid te vermijden. De rook bevat een hoge concentratie koolstofmonoxide (CO)." De Boer-Beerta roept inwoners op om rustig te blijven, en vroeg mensen die zelf hun woning kunnen verlaten om weg te gaan.

Inwoners moesten wel zelf onderdak regelen. Het Rode Kruis heeft honderden bedden beschikbaar gesteld in 16 sporthallen in de regio, melden lokale media. Er wordt daarbij rekening gehouden met de coronamaatregelen. Iedereen mag erop rekenen ten vroegste (vandaag) in de namiddag terug naar huis te kunnen keren.

Belgische brandweerlui staan hun Nederlandse collega's bij.

Rook merkbaar aan de grens

Herkenbosch ligt op zowat 30 kilometer van de grens met ons land (regio Maaseik), en de rook en de geur van de brand zijn dan ook merkbaar aan de Belgische kant van de grens. Belgische en Duitse brandweerkorpsen helpen hun Nederlandse collega's. 

De brandfase in de Belgische natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg is maandag ook opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, vooral in de droge en open heidegebieden. Het advies is om er weg te blijven. 

Onderstaande beelden zijn gemaakt tijdens een blusactie van Defensie Helikopter Commando, Luchtmacht Nederland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen