Benoît Ramakers

Dove leerkracht getuigt over lesgeven aan dove leerlingen op afstand: "Goeie wifi voor ons nog belangrijker"

Dat digitale aanlooplessen niet gemakkelijk zijn voor leerlingen en leerkrachten, is intussen duidelijk. Maar voor dove leerlingen komen er nog wat extra uitdagingen bij. Ook leerlingen van het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden in Hasselt krijgen nu les vanop afstand. Leerkracht Benoît Ramakers is zelf doof en getuigt over de moeilijkheden die ermee gepaard gaan. 

Benoît uit Tessenderlo geeft les aan leerlingen van zes tot twaalf jaar in het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden in Hasselt, en het Koninklijk Instituut voor Doven en Blinden in Brussel. Ook zij krijgen nu les vanop afstand. “Dat is niet altijd even gemakkelijk”, vertelt hij in de middag­uitzending van Radio 2 Limburg. “We hebben gesprekken op Skype, in gebarentaal. Vaak zit ik wel met technische problemen, zoals bijvoorbeeld Smartschool dat niet werkt. Daarom neem ik ook instructievideo’s op."

Tijdens het live lesgeven, stoot Benoît vaak op hindernissen die voor horende mensen niet zo vanzelfsprekend zijn. “Goeie wifi is heel belangrijk. Anders kunnen we niet communiceren. Als het beeld vaak blijft hangen, hebben leerlingen een groot stuk informatie niet mee en dat creëert onmiddellijk een achterstand. Dat probleem hebben kinderen die kunnen horen niet.”

Mondmaskers zijn heel moeilijk voor dove mensen. Je moet ook kunnen liplezen om vlot te communiceren, en dat kan niet met een mondmasker op.
Benoît Ramakers

Benoît is zelf doof, en meteen de enige dove leerkracht op de school in Hasselt. “Ik denk dat mijn leerlingen blij zijn dat ik zelf ook doof ben. Ik kan mezelf beter inleven in hun wereld, terwijl horende leerkrachten hun les eerder vertalen naar gebarentaal.” Volgens Benoît zijn er in heel Vlaanderen maar twee of drie dove leerkrachten. Dat komt omdat er geen aparte lerarenopleiding voor doven bestaat. “Ik heb een gewone lerarenopleiding gevolgd. Daar wordt er van je verwacht dat je dezelfde opdrachten doet als iedereen. Ik heb ook stage moeten doen voor een klas met horende leerlingen. Dat was niet altijd gemakkelijk.”

Ook in het Koninklijk Instituut voor Doven en Spraakgestoorden zitten ze met veel vragen rond een mogelijke heropening van de scholen. Wanneer de scholen opengaan en iedereen bijvoorbeeld mondmaskers moet dragen, wordt dat een probleem voor dove leerlingen. “Mondmaskers zijn heel moeilijk voor dove mensen. Je moet ook kunnen liplezen om vlot te communiceren, en dat kan niet met een mondmasker op. We zijn nu volop aan het nadenken over hoe we binnenkort vlot en veilig les kunnen geven op school.”

Meest gelezen