Videospeler inladen...

Werkdocument versoepeling coronamaatregelen gelekt: "1 familiebezoek per weekend", Van Ranst: "Lek is onverantwoord"

In de Franstalige krant Le Soir is een versie gelekt van de exitstrategie voor de coronamaatregelen die de speciale werkgroep GEES heeft uitgewerkt. Het gaat om een voorlopig document met voorstellen rond de heropening van de economie, het sociale leven en de scholen. De data die erin staan, zijn niet definitief, maar op 4 mei zouden meer bedrijven de deuren mogen openen en zou een familiebezoek zijn toegestaan. Viroloog Marc Van Ranst reageert boos op het lek: "Men moet zich afvragen waarom dit gebeurt."

Als de regering het voorstel volgt, zou een aantal winkels op 4 mei onder voorwaarden de deuren mogen openen. Het zou onder meer gaan om garages voor dringende herstellingen en fietswinkels. Ook bepaalde sportactiviteiten zouden vanaf dan mogen, zoals tennissen en vissen.

Vanaf 4 mei zou ook een bezoek aan familie of dichte vrienden toegelaten worden. Het zou dan gaan om maximaal 10 mensen en bij elk bezoek dezelfde mensen. 

In het document staat een datum voor de opening van de lagere scholen, 18 mei, maar intussen heeft het Vlaamse onderwijsveld een andere datum, 15 mei, naar voren geschoven. Lees hier alle details daarover. 

Voor alle duidelijkheid: het is de Nationale Veiligheidsraad en dus de politiek die vrijdag de knopen moet doorhakken. Dan is er een persconferentie en weten we of deze voorstellen het hebben gehaald.

Heel onverantwoordelijk

Viroloog Marc Van Ranst betreurt het lek in de media: "Het is bijzonder spijtig dat er nu een voorlopige versie van het document circuleert. Dit gebeurt door mensen die heel graag hebben dat deze hele operatie in het honderd loopt."

"Ik steek er mijn hand voor in het vuur: dit lek komt niet uit de expertengroep. Dit document is gedeeld met mensen uit politieke hoek en plots staat dat in een Franstalige krant. Dit is heel onverantwoordelijk, wij gaan hier niet inhoudelijk op reageren."

Bekijk hier de reactie van viroloog Marc Van Ranst in "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Ook premier Sophie Wilmès (MR) vindt het jammer dat het rapport vroegtijdig is gelekt. Volgens haar is het gevaarlijk om nu onbevestigde informatie te verspreiden. Haar kabinet laat weten dat er vrijdag - na de veiligheidsraad - antwoorden komen, en niet vroeger.

Wetstraatjournalist Bart Verhulst wijt het lek aan de hoeveelheid politici en experten die aan dit dossier werken. "België heeft veel regeringen, met veel politici en er zijn heel veel werkgroepen. Er zit veel volk aan veel tafels en dan wordt de kans op een lek groter", zei hij in "Het Journaal".

Verhulst benadrukte wel dat het om een voorlopig document gaat en dat de regering in het verleden de experten niet altijd heeft gevolgd. "We zien nu wel dat op 4 mei niet de exitstrategie begint, maar de aanpassingsstrategie. We gaan nog een hele tijd met dit virus moeten leven."

Bekijk hier de analyse van Wetstraatjournalist Bart Verhulst en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Politiek columnist Rik Van Cauwelaert valt niet van zijn stoel door het nieuws over het lek. "Als er meer dan twee politici samenzitten, krijg je lekken", zei hij in "De wereld vandaag"' op Radio 1. "Bij sommigen is het sterker dan henzelf."

Van Cauwelaert vermoedt wel geen kwaad opzet, zoals Marc Van Ranst suggereert. "Ik denk dat het vooral om nonchalance gaat, maar het is fout om dat te doen. Ik denk dat het uit de hoek van de MR komt, de Franstalige liberalen. Zij willen zich profileren als de partij die alles controleert. Dat zie je ook aan de interviews die voorzitter Georges-Louis Bouchez geeft. Hij komt naar voren als een politieke patser."

"Ik denk niet dat dit kwaad kan doen. Ik vind ook dat de journalist gelijk had om het te publiceren, want heel veel mensen zitten met vragen. Deze dingen doen zich nu eenmaal voor, we moeten ook niet overdrijven en rustig blijven." 

Meest gelezen