Limburgs Oktoberfest

Gaan Limburgse Oktoberfeesten wél door? "Van social distancing is in zo'n tent geen sprake"

Het is onduidelijk of het Limburgs Oktoberfest in Oudsbergen zal doorgaan. De Nationale Veiligheidsraad heeft onlangs beslist dat er de komende zomer geen massabijeenkomsten mogen plaatsvinden, maar het jaarlijkse bierfeest in Meeuwen valt eind september. Organisatoren van verschillende oktoberfeesten die in september of oktober plaatsvinden, hopen dat er snel een beslissing valt. 

In Duitsland raakte bekend dat de Oktoberfeesten van Beieren zijn afgelast. Het leek de organisatie niet verstandig om miljoenen mensen van over heel de wereld samen te laten feestvieren. Of de verschillende Oktoberfeesten in onze provincie zullen doorgaan is nog onduidelijk, want de Nationale Veiligheidsraad heeft massa-evenementen tot en met 31 augustus verboden. De meeste van die volksfeesten, waar veel bier wordt gedronken en vaak ook optredens te zien zijn, vinden plaats in oktober of eind september.

Grijze zone

Organisatoren willen snel duidelijkheid of het al dan niet zal doorgaan. Zo ook Maarten Mulkers van het Limburgs Oktoberfest in Oudsbergen op 26 september. “We zitten nu in een grijze zone omdat we niet weten wat in september zal mogen. Natuurlijk houden we rekening met een annulatie, want als het coronavirus dan nog ronddwaalt, staat het als een paal boven water dat het feest niet doorgaat.”

Als we zelf beslissen om het af te gelasten? Dan draaien we zelf op voor de kosten

Maarten Mulkers

Aan het Oktoberfest in Oudsbergen gaat meer dan een jaar voorbereiding vooraf en op het evenement worden zo'n 4.000 bezoekers verwacht. Het spreekt dus voor zich dat een annulering ook economische gevolgen heeft. “Er zijn al heel wat kosten gemaakt en contracten afgesloten. Als we zelf beslissen te annuleren, moeten we zelf opdraaien voor die kosten. Als de veiligheidsraad dat beslist, maakt dat het wat gemakkelijker voor ons. Maar natuurlijk komt het economische op de tweede plaats en gezondheid op de eerste.”

Geen veilige afstand

Volgens Mulkers zijn veel mensen zich er al wel van bewust dat de kans groot is dat het niet zal doorgaan. “Mensen reageren teleurgesteld, maar beseffen wel dat het nodig is om de veiligheid te garanderen. Toch zal na zoveel jaren geen Oktoberfest wel vreemd zijn.”

Er wordt in de evenementensector volop nagedacht hoe zo’n evenement dan misschien wel veilig zou kunnen verlopen. Voor Mulkers is het duidelijk. “Van social distancing is geen sprake op zulke evenementen. Een feest is gebaseerd op sociale contacten, dus de veiligheidsmaatregelen handhaven is ontzettend moeilijk.” 

Limburgs Oktoberfest

Meest gelezen