Groen roept Antwerps stadsbestuur op om afhalen van iftarmaaltijden overal toe te laten

In de stad Antwerpen is er een discussie ontstaan over de zogenoemde iftarmaaltijd tijdens de ramadan van de moslims die morgen start. Omdat er niet samen mag gegeten worden, hebben veel sociale organisaties ervoor gezorgd dat maaltijden kunnen afgehaald worden. Maar het stadsbestuur verbiedt afhaalpunten buiten de sociale restaurants en moedigt thuislevering aan. Groen vindt dat niet voldoende.

De ramadan is de vastenmaand bij de moslims en de iftar is de maaltijd die 's avonds, na zonsondergang, wordt gegeten. Meestal wordt die in groep gegeten met veel gezinnen en vrienden. Omdat dat nu niet mag volgens de coronamaatregelen, waren verschillende sociale organisaties afhaalpunten aan het voorbereiden. Daar kunnen mensen dan maaltijden afhalen om ze thuis op te eten.

Gewoonlijk worden op een maand zo'n 30.000 maaltijden uitgedeeld aan 1000 kwetsbare gezinnen. Maar in een brief heeft schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (SP.A) aangekondigd dat afhaalpunten niet overal toegelaten worden. "De moskeeën hebben wel de mogelijkheid om via de sociale restaurants afhaalmaaltijden te verdelen", klinkt het bij het kabinet van de schepen. "Daarnaast heeft de stad samen met de verschillende verenigingen alles in het werk gesteld om maaltijdleveringen aan huis mogelijk te maken. We stellen hiervoor bijvoorbeeld grote bakfietsen ter beschikking." 

Antwerpenaren mogen wel aanschuiven voor tuincentra maar niet voor een gratis maaltijd. Te gek voor woorden.

Ikrame Kastit

Toch vindt Groen de houding van de stad onbegrijpelijk: "Antwerpenaren mogen aanschuiven aan tuincentra, maar mensen in armoede mogen niet aanschuiven voor een gratis maaltijd. Het is te gek voor woorden", zegt Groen-gemeenteraadslid Ikrame Kastit. "Op een moment dat heel veel Antwerpenaren hun solidariteit tonen, tijdens deze crisis en nu ook tijdens de ramadan met gratis maaltijden, verwachten we dat de stad zulke initiatieven omarmt en bekijkt welke omkadering nodig is om dit op een veilige manier te organiseren."

Meest gelezen