Videospeler inladen...

Grote brand in natuurgebied Landschap De Liereman in noordoosten van provincie Antwerpen

Er woedt een grote brand in het natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout en Arendonk. Het vuur is onder controle, maar de brandweer meldt dat er nog een hele tijd zal moeten worden nageblust. Het natuurgebied Landschap De Liereman is een van de oudste natuurgebieden in België.  Er werd eerder brandfase rood afgekondigd voor het natuurgebied.

Er is een grote brand uitgebroken in het natuurgebied Landschap De Liereman in het noordoosten van de provincie Antwerpen. De brand gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling, die voor hinder kan zorgen in de buurt.

Aan omwonenden wordt dan ook aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. 

De brandweer heeft het vuur onder controle gekregen, maar er zal nog een hele tijd nageblust moeten worden. De politie vraagt om de omgeving zoveel mogelijk te vermijden zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen.

Landschap De Liereman was sowieso al sinds maandagnamiddag gesloten voor bezoekers, ter navolging van de code rood voor extreem hoog brandgevaar die werd ingesteld in de provincie Antwerpen. Het is immers al enkele weken extreem droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Over de oorzaak van de brand van woensdag is nog niets bekend.

"We hebben een melding gekregen vanmiddag van een kleine brand die in het natuurgebied is ontstaan. Landschap De Liereman was al sinds maandag afgesloten voor het publiek. De federale politie is met de helikopter aan het kijken hoe groot de brand is. De kern van Landschap De Liereman staat in brand, dat is ongeveer 167 hectare dat zo goed als volledig in brand staat", meldt de burgemeester van Oud-Turnhout Bob Coppens (N-VA) in "Het Journaal".

De burgemeester spreekt van een ramp. "We vreesden hier al langer voor. Dit is voor Oud-Turnhout en omstreken bijzonder slecht nieuws. Het gaat decennia duren vooraleer alles hersteld is."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Landschap De Liereman is zowat 500 hectare groot en is een van de oudste natuurgebieden van België. Het bestaat vooral uit bossen, heide en vennen. Je vindt er planten zoals de wilde gagel en de dophei en het is een thuis voor kwetsbare diersoorten zoals de wulp, nachtzwaluw en rugstreeppad.

Eerder werd er brandfase rood afgekondigd in Antwerpen en Limburg: extreem hoog gevaar, wees voorzichtig!

"Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Vuur maken is verboden. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten", staat te lezen op de website van Natuurpunt.

Meest gelezen