Videospeler inladen...

Hotel Metropole in Brussel sluit de deuren: einde van een flinke brok hotelgeschiedenis

Het Brusselse vijfsterrenhotel Metropole gaat sluiten. Volgens de directie draait het hotel met forse verliezen sinds de aanslagen in Parijs en Brussel. Door de corona-crisis kan de situatie alleen maar erger worden. Er loopt ook een aanslepend conflict over de voetgangerszone en afgeschafte parkeerplaatsen en het hotel ondervindt grote hinder van bouwwerkzaamheden in de buurt van het De Brouckèreplein. Daardoor verloor de Metropole zijn klanten, zegt de directie. De Metropole die 125 jaar bestaat, is het enige onafhankelijke Brusselse vijfsterrenhotel. Het personeel, bijna 130 mensen, is op de hoogte gebracht.  

Woensdag riep de directie de vakbonden bij elkaar in een buitengewone personeelsvergadering. Dat is de eerste stap in de wettelijke procedure, de zogenoemde wet Renault bij collectief ontslag. Of het hotel, en het al even vermaarde café-restaurant met groot terras aan het De Brouckèreplein, nog opnieuw opent, is onduidelijk en hangt af van hoe lang de opgelegde sluiting door de corona-crisis duurt. In de toekomst kan een internationale groep eventueel het erg goed gelegen prestigieuze hotel overnemen, maar gesprekken daarover moeten nog beginnen. 

Van aanslagen tot corona

Volgens de directie van het hotel begonnen de problemen met de aanslagen in Parijs en Brussel, 4 jaar geleden. Het hotel verloor toen heel veel klanten, wat de financiële reserves aantastte. Toen volgden de perikelen met de voetgangerszone, de schrapping van parkeer- en taxistandplaatsen en allerlei aanslepende en hinderlijke werkzaamheden in de buurt, onder meer aan het metrostation Brouckere. De directie zegt dat het hotel zo erg onaantrekkelijk werd voor klanten, ook voor de gasten van het café, en voor de organisatoren van congressen, seminaries en andere evenementen. 2020 kondigde zich positief aan, maar de corona-crisis deed blijkbaar de deur dicht. 

130 jobs in gevaar

Hotel Metropole werd in 1895 gebouwd door de brouwersfamilie Wielemans-Ceupens, jawel, van kunstencentrum Wiels. Het onafhankeijke hotel bleef altijd in handen van dezelfde familie, en is daarmee uniek in Brussel in de sector. Op dit ogenblik is de tak Bervoets van de oude familie de eigenaar van het bedrijf. Het einde van de activiteit betekent ook het collectief ontslag van 129 werknemers. Samen met de vakbonden zoekt de directie nu een sociale oplossing voor het personeel.  

Le temps où Bruxelles brusselait

In 1890 openden de broers Wielemans het café Metropole, vooral om hun eigen bier te verkopen. Het café draaide goed en 5 jaar later werd het uitgebreid tot een luxehotel, met voor die tijd de meest moderne faciliteiten: liften, elektriciteit en centrale verwarming. De uitbreiding gebeurde in het aanpalende gebouw van de voorloper van de ASLK, een creatie van architect Antoine Trappeniers. Het hotel heeft de balie van de bank altijd bewaard. 

De stijl is een eclectische mengeling van neo-classicisme, neo-romaans, Franse en Italiaanse  renaissance en empire. Overal werden de meest hoogwaardige materialen aangewend. De Franse architect Alban Chambon ontwierp het interieur.   

In de loop der jaren ontving Metropole voorname gasten als Albert Einstein, Marie Curie, de Franse president Pointcaré, de Amerikaanse staatshoofden Hoover en Eisenhower, kanselier Adenauer, generaal De Gaulle en een onmogelijk op te noemen aantal beroemde acteurs en zangers en zangeressen. Ik vermeld alleen nog maar Sacha Guitry, Jacques Brel en Toots Thielemans. Tijdens de 2 wereldoorlogen namen Duitse militairen hun intrek in de kamers, maar daar tussenin breidde de instelling uit, met onder meer bioscoop Metropole, met 3000 plaatsen, een ontwerp van Adrien Blomme in art déco. 

Onvermijdelijk ook Expo 58

In 1957 vond in de Metropole de grote openingsreceptie plaats van de Wereldtentoonstelling 1958 op de Heizel. Op het De Brouckèreplein verscheen trouwens een wondermooi modernistisch informatiegebouwtje. Na de jaren 60 werd de Metropole ook een gerenommeerd restaurant. Op het einde telde het hotel 260 kamers en 22 suites. Een nacht in de kleinste kamer kostte een goeie 130 euro. Wie dat te veel vond, kon af en toe het hotel bezoeken, onder meer tijdens monumentendagen. 

Gedurende enkele decennia was er in de kelder een grote discotheek, La Frégate. De latere Brusselse burgemeester Michel Demaret was er ooit buitenwipper.  

Bekijk hier ook de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen