Videospeler inladen...

Je huid onderzoeken op verdachte vlekjes: hoe doe je dat?

Zoals elk jaar in deze periode start vandaag een preventiecampagne om huidkanker vroegtijdig op te sporen. Normaal kan je daarvoor een week lang gratis terecht bij dermatologen, die je huid van kop tot teen controleren op verdachte vlekjes. In coronatijden kan dat niet, maar het Europees netwerk van dermatologen Euromelanoma lanceert ter vervanging een video die uitlegt hoe je jezelf inspecteert op verdachte vlekjes. 

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankers in ons land. In België krijgen jaarlijks meer dan 40.000 mensen de diagnose. Huidkanker of melanoom is meestal goed te behandelen, maar zoals bij alle kankers is er risico op uitzaaiingen en kan je eraan sterven. Belangrijk is dat het vroeg opgespoord wordt, vandaar de jaarlijkse campagne die oproept om je te laten controleren bij een dermatoloog.  "Met de lockdown is mensen naar de wachtzaal lokken, geen goed idee", zegt dermatoloog Thomas Maselis. "Daarom focussen we dit jaar op zelfcontrole. Iedereen zou dat best regelmatig doen, bijvoorbeeld elke maand."

In een videoboodschap legt actrice Pascale Platel uit hoe je jezelf grondig en efficiënt controleert op verdachte vlekjes. Dat kan met twee spiegels, een grote staande spiegel en een kleine handspiegel. "Je moet alle plekken van je lichaam controleren, van de hoofdhuid over de rug, ook de bilspleet en tussen je tenen...", aldus Maselis. 

Lees voort onder de video.

Videospeler inladen...

Op zoek naar "het lelijke eendje"

In het filmpje zit ook informatie over wát je precies moet zien. "Als er een lelijk eendje tussen je vlekjes zit, eentje dat er opvallend anders uiziet dan de rest, kan je dat beter even extra laten nakijken", aldus dokter Maselis. Daarnaast kan je zelf de ABCDE-regel toepassen op vlekjes. Dat staat voor Asymmetrie, Boord, Color (kleur), Diameter en Evolutie. Asymmetrische vlekjes kunnen verdacht zijn, met een grillige rand, een afwijkende kleur, groter dan 6 milimeter en ook vlekjes die in de loop van weken of maanden veranderen van vorm of groter worden. 

Als je geen verdachte vlekjes ziet en als er geen andere risicofactoren zijn, zoals huidkanker in de familie, een licht huidtype, veel zonnebankgebruik..., dan is het niet nodig om elk jaar een volledige huidcontrole te laten doen door een dermatoloog.  Maar zelfcontrole is dus wel aangewezen. 

Naast de zelfcontrole, blijft preventie tegen zonnebrand of te veel zon cruciaal. "Zeker nu er meer mensen thuis zitten, is de boodschap: ga naar buiten, geniet op een verstandige manier van de zon, maar bescherm je goed, met schaduw, kleding en zonnecrème", zegt dokter Maselis. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen