Jaarlijkse buitenspeeldag online in het Pajottenland: "Kinderen krijgen zelfs een online vieruurtje"

Door de coronacrisis gaat de jaarlijkse buitenspeeldag vandaag niet door. Maar vijf gemeenten in het Pajottenland hebben een alternatieve buitenspeeldag in mekaar gestoken. Zij lanceren vanmiddag online verschillende opdrachten voor kinderen.

Het is vandaag buitenspeeldag, de dag waarop kinderprogramma's op tv geschrapt worden en er overal buitenactiviteiten zijn. Maar door de coronacrisis gaat die buitenspeeldag niet door. Tenzij online, zoals in het Pajottenland. In Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen hebben ze een alternatieve speeldag uitgewerkt. 

Kinderen doen zo hard hun best om binnen te blijven 

Joost De Doncker, jeugdconsulent in Gooik: "Kinderen doen zo hard hun best om binnen te blijven, dus we vonden dat we hen op deze speciale woensdagnamiddag toch iets moesten aanbieden. We hebben een online versie van de buitenspeeldag uitgewerkt. De vijf jeugddiensten hebben elk een filmpje gemaakt met een opdracht, en vanaf één uur vanmiddag verschijnen die op alle Facebookpagina's van de deelnemende gemeenten. Met die opdrachten kunnen de kinderen dan aan de slag. We hebben zelfs een vieruurtje voorzien, maar ik mag er verder niet veel over vertellen, anders is de verrassing er af." 

Jongeren antwoorden bieden

Ook al is er nu een alternatieve buitenspeeldag, het blijft een moeilijke periode voor jeugddiensten, zegt Joost De Doncker: "Je wil er als jeugdconsulent zo veel mogelijk zijn voor de jongeren en hen antwoorden bieden. Maar dat is nu niet altijd mogelijk omdat we zelf ook met vragen zitten. En we kunnen de jongeren op dit moment ook geen fun bieden zoals we dat anders zouden doen."

Meest gelezen