Kinderen uit Sint-Niklaas krijgen uniek bordspel ter vervanging van de buitenspeeldag : “Spelen is belangrijk”

Alle kinderen tussen 4 en 12 jaar die in Sint-Niklaas wonen, krijgen vandaag een bordspel van de stad.  Dat spel moet de buitenspeeldag vervangen, omdat die door de coronamaatregelen niet kan doorgaan zoals de stad hem had gepland. “Maar spelen is belangrijk, en dus zochten we een alternatief”, klinkt het. 

Het zou heel jammer geweest zijn mochten we niets kunnen doen op deze iconische dag”, vertelt Tim Debrabander die mee het bordspel hielp ontwikkelen bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Het is op dit moment onverantwoord om kinderen te laten samenkomen, dus hebben we nagedacht over een alternatief.” Team buitenspeeldag Sint-Niklaas en 9100speelstad, die de buitenspeeldag organiseerden, bundelden nu de krachten en maakten samen met ontwerpster Emma Thyssen een bordspel.

Niet online

“We zagen tijdens deze coronacrisis online heel veel leuke speeltips verschijnen”, gaat Debrabander verder. “We wilden daarom ook eerst iets online doen. Maar er zijn heel veel kinderen die geen toegang hebben tot het internet. Soms hebben ze geen computer, of hun ouders hebben die nodig voor hun werk. Daarom hebben we een bordspel ontwikkeld dat gewoon in de woonkamer of in de tuin gespeeld kan worden."

Leuke opdrachten

“In het bordspel zitten 30 uitdagende speelopdrachten”, zegt Debrabander nog. “Een van de opdrachten is om je mama of papa te verkleden in een mummie met wc-papier”, lacht hij. “Ik denk dat kinderen zich hiermee wel gaan amuseren. In de testfase leverde het in ieder geval al veel leuke en grappige taferelen op.

Elk kind tussen de 4 en 12 jaar dat in Sint-Niklaas woont, krijgt het bordspel automatisch in de brievenbus. “En we hebben hierbij nagedacht over alle gezinssituaties. Niet elk kind heeft een tuin, er zijn ook kinderen die op een appartement wonen. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat je het spel zowel binnen als buiten kan spelen: in de tuin, op de stoep voor de deur of gewoon in de woonkamer.”

kasto80

Meest gelezen