© Koninklijk Paleis, België

Koning Filip houdt videomeeting met gemeenten van samenwerkingsverband Neteland

Koning Filip heeft woensdagmiddag gesproken met de burgemeesters en experts van de vijf gemeenten van het samenwerkingsverband Neteland. Dat zijn Herentals, Herenthout, Grobbendonk, Olen en Vorselaar. De vorst wilde weten hoe de gemeenten, de lokale politie en de zorgverleners samenwerken in de strijd tegen het coronavirus. En dat overleg gebeurde, zoals vaak in deze tijden, via een videoconferentie. 

De betrokken gemeenten appreciëren de interesse van de koning enorm. “We hebben de afgelopen weken al zeer intens samengewerkt met alle Neteland-gemeenten, de lokale politie, het AZ Herentals en de lokale huisartsen”, vertelt burgemeester Lieven Janssens (ACTIEV) namens de vijf burgemeesters van Neteland. "We zijn dan ook vereerd dat we ons verhaal aan de koning mochten doen."

800 vrijwilligers

Er werd onder andere gesproken over de 800 vrijwilligers die zich via de gemeenten hebben aangemeld om bijvoorbeeld boodschappen te doen voor wie dat niet zelf kan of om mee te helpen in het plaatselijke triagecentrum of de huisartsenwachtpost. De koning luisterde ook naar de aanpak van de huisartsen en de logistieke ondersteuning die de gemeenten hen bieden. Zo legde gemeentepersoneel al 2.250 kilometer af om materialen te vervoeren en zo de zorginstellingen zelf zo goed mogelijk te ontlasten.

De koning hoopt dat andere regio's ons voorbeeld zullen volgen.

Lieven Janssens - burgemeester Vorselaar

De vorst stak alle medewerkers van het samenwerkingsverband Neteland alvast een hart onder de riem. Hij was volgens de gemeenten onder de indruk van alle initiatieven en hoopte dat andere regio’s in ons land dit voorbeeld zullen volgen. “Neteland heeft in deze crisis, nog meer dan voordien, bewezen dat samenwerken rendeert," zegt Janssens. "Dat is een mooi fundament voor de toekomst.”

Meest gelezen