Radio 2

Eerste Limburger verlaat Jan Palfijnziekenhuis in Gent onder luid applaus

Jean-Pierre Bellen, uit het Limburgse Borgloon, heeft na weken vechten tegen het coronavirus het Gentse Jan Palfijnziekenhuis mogen verlaten. De 52-jarige man kon niet in Limburg opgenomen worden wegens plaatsgebrek en werd samen met andere patiënten overgebracht naar Gent. Jean-Pierre is de eerste Limburger die het ziekenhuis mag verlaten. “Ik ben zeer gelukkig en blij dat ik weer gezond ben."

Jean-Pierre wandelde samen met zijn vrouw het Jan Palfijnziekenhuis uit onder een zeer luid applaus van het personeel. Dat hij het Gentse ziekenhuis mocht verlaten als eerste Limburgse patiënt doet hem zichtbaar veel deugd. Het zag er immers toch even heel erg benauwd uit.

Geen plaats in Tongeren

“Op 28 maart kreeg hij voor het eerst koorts en gingen we met hem naar het triagecentrum in Tongeren”, vertelt zijn vrouw Petra Swarten. “Hij mocht terug naar huis keren, maar drie dagen later werd hij binnengebracht op de spoeddienst.” “Het ging echt niet meer,” gaat Jean-Pierre verder, "ik zei tegen mijn vrouw dat ze onmiddellijk een ambulance moest bellen of mij naar het ziekenhuis moest brengen. Ik kon niet meer voor- of achteruit.”

Jean-Pierre moest meteen aan de beademing in het  Vesaliusziekenhuis in Tongeren. Omdat de capaciteit van het ziekenhuis stilaan uit haar voegen barstte, werd hij samen met nog twee andere Limburgers naar het Jan Palfijnziekenhuis in Gent overgebracht. Andere provinciegenoten kwamen onder meer in het UZ in Gent terecht.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Constante nachtmerrie

“Ik heb toch heel veel schrik gehad", zegt Jean-Pierre. "Ik heb twee weken in een coma gelegen en daar herinner ik me niets meer van." Het ontwaken herinnert Jean-Pierre zich wel nog: "dat was erg confronterend want plots kan je niets meer, alles is zwaar. Weet je dat het drie kwartier duurt vooraleer ik klaar ben met mezelf te scheren?", aldus Jean-Pierre. "Had je me toen gezegd dat ik vijf dagen later naar buiten zou wandelen, ik zou het nooit geloofd hebben. ”

Daverend applaus

Volgens longarts Julie Catteeuw is het normaal dat Jean-Pierre zo zwak is. “We zien bij Covid-patiënten dat ze na een coma sterk verzwakt zijn en veel spiermassa kwijt zijn. Hij zal sowieso thuis moeten revalideren, goed opletten en rustig opbouwen.”

Ook dokter Catteeuw stond op de eerste lijn om voor Jean-Pierre te applaudisseren. “We wilden hem zowel uitzwaaien als hij de afdeling verliet, als wanneer hij het ziekenhuis naar buiten wandelde. Het doet zoveel voldoening als iemand het ziekenhuis mag verlaten.” Jean-Pierre weet alvast wat hij zal doen de komende dagen en weken: “rusten en genieten.”

Radio 2
kasto80

Meest gelezen