Mechelen wil positieve vibes verspreiden door in zoveel mogelijk straten "Ik hou van u" te zingen en spelen

In Mechelen stelt het Sociaal Centrum voor dat elke straat voortaan elke vrijdagavond het liedje "Ik hou van u" zingt. Ze zoeken nu in eerste instantie een muzikant per straat die zijn of haar buren wil begeleiden. Bedoeling is het samenhorigheidsgevoel warm te houden nu veel mensen het heel zwaar beginnen te vinden om in hun kot te blijven.

In de regionale middaguitzending van Radio 2 Antwerpen gaven Sabine Schoevaers van het Sociaal Centrum in Mechelen en Pier De Cock van de theaterwerkplek Het Hof Van Savooien meer uitleg bij het idee. 
"We merken dat mensen de crisis wat moe worden", zegt Sabine. "Ze willen samen dingen doen en dat mag niet. Daarom dacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om elke week op dezelfde dag - na het applaus om 20 uur - in heel Mechelen hetzelfde liedje te zingen: "Ik hou van u" van Noordkaap."

Ik heb het vorige week nog horen zingen en spelen door de straathoekwerkers en twee violisten en ik vond dat zo overweldigend warm

Muzikanten gezocht

Vanuit zijn ervaring als theatermaker sprong Pier De Cock meteen mee op de kar. "Om te beginnen zou het fijn zijn als er in elke straat een muzikant(e) gevonden wordt die de mensen die meezingen, kan begeleiden. "Ik denk dat dat het schoonste is wat kan ontstaan. De straten moet zélf op zoek naar een muzikant en als ze er geen vinden, kunnen ze ook een box plaatsen en de muziek van Youtube halen."

"We zijn nu volop bezig de oproep te verspreiden en mensen te bereiken", vertelt Sabine nog. "We hebben het bijvoorbeeld ook laten weten aan het volwassenenonderwijs CVO Mechelen want ook voor de anderstaligen is dit een mooie oefening om hun Nederlands te onderhouden. We kunnen zo ook heel veel verschillende nationaliteiten laten deelnemen."

Ik wil er een soort van verbinding tussen mensen mee ontwikkelen, want de afstand die mensen ondervinden, weegt wel.

Vrijdag om 20.0 uur willen ze "Ik hou van u" een eerste keer zingen en spelen in de Mechelse straten. Ze gaan door zolang de coronacrisis duurt. Ze hopen het lied ook een keer met iedereen samen te brengen op de Grote Markt, als de coronacrisis voorbij is.

Meest gelezen