Getty Images

Mol, Putte en Mechelen wachten niet op overheid en delen zelf mondmaskers uit aan inwoners

Veel steden en gemeenten wachten niet op een initiatief van de Vlaamse of federale overheid en beslissen om zelf mondmaskers uit te delen aan hun inwoners. Onder meer Mol, Putte en Mechelen onderzoeken hoe ze dat gaan aanpakken.

Mechelen gaat in de eerste helft van mei elke inwoner een herbruikbaar, wasbaar mondmasker geven. Opvallend is dat ze daarvoor ook een groepsaankoop mondmaskers organiseren. "Mensen die graag meer dan 1 mondmasker hebben, kunnen op die manier op een voordelige manier extra mondmaskers bestellen", zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). Het stadsbestuur is momenteel in gesprek met verschillende bedrijven om te kijken wie de maskers binnen de vooropgestelde termijn kan leveren. De bedeling van de maskers zal gebeuren door vrijwilligers.

De gemeente Mol gaat iedere inwoner vanaf 6 jaar een herbruikbar mondmasker geven. In totaal gaat het om 41.000 mondmaskers. Dat zal Mol zo'n 100.000 euro kosten. Ook Dessel denkt erover na om mondmaskers uit te delen aan haar inwoners. Voorlopig is een mondmasker dragen nog niet verplicht maar het kan in de toekomst wel een belangrijke maatregel worden in de strijd tegen het coronavirus.

Meest gelezen