Nederlands-Limburgse gemeente Herkenbosch ontruimd door brand in Nationaal Park De Meinweg

Hulpdiensten hebben vannacht de ruim 4.000 inwoners van de gemeente Herkenbosch, nabij Roermond geëvacueerd. De brand in het Nationaal Park De Meinweg veroorzaakt zoveel rook, dat het niet langer gezond is om in de gemeente te blijven.

Rond middernacht werden de inwoners van Herkenbosch gevraagd hun woning te verlaten. Het gaat om een voorzorgsmaatregel omdat de rook van de brand in het natuurgebied De Meinweg veel koolmonoxide bevat. Wie spontaan vertrok naar familie of vrienden werd gevraagd een briefje op de deur achter te laten. Andere inwoners werden met bussen naar sporthallen gebracht in nabijgelegen gemeenten. De operatie duurde meer dan 6 uur en werd sterk vertraagd door de coronamaatregelen. De bussen mochten immers maar een beperkt aantal mensen vervoeren.  

Geurhinder tot over de grens

De rook is ondertussen te ruiken tot in Dilsen-Stokkem, As en Maaseik. Volgens de brandweer Oost-Limburg is de rook niet schadelijk, maar wie er last van heeft kan best ramen en deuren dicht houden en het ventilatiesysteem af zetten. De brand in het natuurgebied is ondertussen onder controle. 170 hectaren gingen in de vlammen op. Toch blijft de toestand fragiel, want het is bijzonder droog er staat vandaag een flinke noordoostenwind, zodat het vuur makkelijk weer kan opflakkeren. In de loop van de dag wordt duidelijk wanneer de inwoners van Herkenbosch terug naar huis mogen. 

Meest gelezen