Organisatie Oktoberfest Noorderkempen nog niet aan de tap: "Koffiedik kijken"

Voor de organisatie van Oktoberfest Noorderkempen is het nog niet duidelijk of alle evenementen zullen kunnen doorgaan door de coronacrisis. In oktober staan in verschillende Kempense steden en gemeenten plaatselijke edities op stapel van de bekende Münchense Oktoberfesten. Dat Duitse wereldberoemde bierfestival werd al wel afgelast.

In Duitsland is de beslissing al gevallen: in München zullen bierliefhebbers dit jaar niet kunnen afzakken naar de wereldberoemde Oktoberfesten. In de Kempen wachten ze nog af wat de overheid zal beslissen. Oktoberfest Noorderkempen organiseert tijdens verschillende weekends in oktober plaatselijke edities van het Duitse evenement in Westerlo, Herentals, Ranst, Lier en Hoogstraten. Voorlopig zijn grote evenementen maar tot 1 september verboden.

Vooral op het Oktoberfest van Hoogstraten, het laatste weekend van oktober, wordt veel volk verwacht. "Voor het eerst gebruiken we de twee hallen van de aardbeienveilingen", zegt organisator Nick Jorissen. En met succes: "De 5.000 tickets waren op 24 uur verkocht." Verplaatsen is geen optie: "Als het niet dit jaar kan plaatsvinden, dan zal het ineens volgend jaar zijn en daar houden we toch wel rekening mee."

Willy Sommers en De Romeo's

Er is momenteel nog capaciteit genoeg in de ziekenhuizen om coronapatiënten op te vangen. Zou het echter nodig zijn, dan willen de Antwerpse moskeeën ook hun steentje bijdragen.

In Antwerpen zijn er zo'n 60 moskeeën. De gebedsruimten staan momenteel leeg omdat ook daar niemand mag samenkomen. "Maar als we iets kunnen betekenen voor de zorgsector, willen we dat zeker doen", zegt de Antwerpse imam Nordin Taouil. "Het zou voor ons als moslimgemeenschap een eer zijn om een meerwaarde te betekenen in de strijd tegen deze gemeenschappelijke vijand. 

Intussen zit de organisatie niet stil: "We zijn al aan het bekijken hoe we het feest zo veel mogelijk kunnen aanpassen, door bijvoorbeeld meer te spreiden."

De organisatie is wel gewoon om alles op korte tijd in orde te maken: "Het feest gaat nu eenmaal door in die veilinghallen. Op 48 uur moet alles opgebouwd en weer afgebroken zijn, want maandag om 7 uur komen er weer aardbeien aan."

Op de affiche van Oktoberfest Noorderkempen staan onder andere Willy Sommers en De Romeo's: "Gelukkig hebben we goede contacten met hun management. Ook voor hen is het niet makkelijk."

 

Meest gelezen