Videospeler inladen...

Boekenwinkel 2.0: online boeken kopen, met de fiets aan huis geleverd

Bibliotheken en boekenwinkels doen er dezer dagen alles aan om hun boeken aan de man te brengen. Van online bestellen en afhalen tot leveren aan huis per fiets, zoals de Leuvense onafhankelijke boekhandel Barbóék doet. "Het werk is veel zwaarder geworden, maar we zijn blij dat we het kunnen doen."

Het gaat niet goed met de boekenverkoop. De omzet van boekenwinkels zou met 50 procent gedaald zijn. Dat komt onder meer door de opgelegde sluiting van de winkels, maar zou ook te maken hebben met het feit dat mensen te angstig zijn om te lezen.

Lies Vandenberghe van onafhankelijke boekhandel Barbóék in Leuven probeert er het beste van te maken, en dat lukt aardig goed. "Nadat we onze winkel moesten sluiten, begonnen mensen via mail boeken te bestellen. Na een tijdje hebben we dan beslist om onze activiteiten op die manier verder te zetten en boeken aan huis te leveren." Dat doet Lies binnen Leuven met de fiets, er buiten per post.

Volgens Lies lezen mensen nog altijd veel. "Maar misschien wel andere dingen dan normaal. Sommige klanten lezen meestal bijvoorbeeld moeilijkere, non-fictieboeken en grijpen nu meer naar de leuke, luchtige boeken. Ideaal om de gedachten te verzetten en de wereld even te vergeten."

Arbeidsintensief

"Het is gek, maar ik werk veel harder nu dan voorheen", vertelt Lies in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik moet niet meer gewoon de deuren van de winkel opendoen en leestips geven. Nu moet ik zorgen dat ik op alle mails en berichtjes antwoord. Omdat mensen in de winkel onze tips van de week niet meer kunnen bekijken, bellen ze mij nu met de vraag wat ik hen aanraad. Dan moet ik boeken inpakken, pakketten samenstellen, individuele facturen opmaken en tot slot de boeken leveren. Da's veel arbeidsintensiever dan voorheen, maar ik ben blij dat ik het nog kan doen."

Of Lies dan ook meer verkoopt dan vroeger? "Mensen lezen nog, maar ik verkoop zeker niet meer dan eerst. Of de online verkoop veel goedmaakt, valt nog af te wachten. Aan het einde van de maand hoor ik het van mijn boekhouder!"

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen