Peter Malaise

Vete tussen voetbalteams Maarkedal leeft op nu ze op één terrein moeten spelen: "Iemand moet de ballen hebben om dit op te lossen" 

Gemeente Maarkedal wil binnen de 4 jaar dat voetbalclubs KSV Maarkedal en KVV Vlaamse Ardennen op één vernieuwde locatie spelen en niet langer verspreid over de gemeente, maar KVS stapt nu uit het overleg over die toekomstplannen. Al zo'n 20 jaar sleept het dossier aan. 

Het gemeentelijk sportterrein "Kortekeer" in Maarkedal moet binnen minder dan 4 jaar één voetballocatie zijn voor voetbalclub KSV Maarkedal en KVV Vlaamse Ardennen.  Het is de oplossing voor een dossier dat al zo'n 20 jaar aansleept.  "Er zijn werkgroepen opgericht om alles in goede banen te leiden met mensen van beide clubs en anderen", vertelt schepen van Sport Filip Meirhaeghe (Open VLD). "Ik stel vast dat de mensen van KSV allemaal opgestapt zijn uit de werkgroepen. Dat is enorm jammer, want zo zullen ze minder kunnen wegen op de beslissingen. We gaan door met dit dossier, ook zonder KSV."

Twee clubs, vier terreinen

In Maarkedal wordt er op 4 verschillende locaties gevoetbald. Het kleinere KSV Maarkedal speelt nu op de terreinen "Kortekeer".  Het grotere KVV Vlaamse Ardennen spreidt de activiteiten over maar liefst 3 verschillende terreinen. "Dat kan niet langer. We willen als gemeente wel investeren maar enkel in een duurzaam project. Nu zijn de sportvelden en de kantines op verschillende plaatsen hopeloos verouderd", verklaart Meirhaeghe.  Maarkedal voorziet zo'n 750.000 euro voor onder meer de aanleg van 2 nieuwe kunstgrasvelden. 

Wat is het probleem?

"Voetbal is emotie", wordt wel eens gezegd. In Maarkedal gaat dat nog meer op.  Het gevoelige punt is dat KSV nu in alle rust op eigen terreinen speelt en weinig ambitie heeft om veel te groeien en uit te breiden. KVV zit dan weer met een amalgaam aan verschillende terreinen en heeft ambitie. Dat net het grote KVV nu ook op de terreinen aan het kleine KSV zal komen spelen, valt bij de laatste club in slechte aarde. 

Vrees voor fusie

Het liefst van al zou KVV Vlaamse Ardennen fuseren met KSV Maarkedal, om de eigen ambitie kracht bij te zetten.  Maar daar is KSV niet voor te vinden. De vrees dat de gemeente daar toch op aanstuurt door nu alle activiteiten te verzamelen op één plaats, zorgde er mee voor dat KSV uit het overleg stapt. "Nochtans is een fusie echt niet nodig voor ons", zegt Meirhaeghe. "Er zijn nog wel terreinen waar verschillende clubs spelen. Denk maar aan Club Brugge en Cercle Brugge." 

(lees verder onder de foto)

Peter Malaise

"Iemand moet de ballen hebben om dit eindelijk op te lossen"

"Ik betreur het echt dat KSV niet langer mee wil overleggen. Ik hoop dat ze snel bijdraaien. Ik begrijp dat het een emotionele zaak is maar we willen echt naar de toekomst van beide clubs kijken. We gaan sowieso door met deze plannen. KSV zal dan de gemaakte afspraken moeten volgen, ook al kiezen ze ervoor om niet meer mee aan tafel te zitten", zegt Meirhaeghe. "Iemand moet eindelijk eens de ballen hebben om dit probleem voorgoed op te lossen." 

kasto80

Meest gelezen