Ouderen langer in lockdown houden? "Hond mag buiten en ouderen niet, dat vind ik niet kunnen", zegt Jan Van Rompaey

Het idee van epidemioloog Annemieke Vandamme van de KU Leuven om mensen boven de 65 langer in lockdown te houden omdat ze een risicogroep zijn, stuit op veel verzet bij 65-plussers. "Ik vind dit totaal onnodig en ook een beetje gek en beledigend. De hond die mag buiten, maar de ouderen niet. Dat vind ik niet veel zin hebben", reageert een verontwaardigde Jan Van Rompaey (79) in "De wereld vandaag".

De voormalige televisiepresentator Jan Van Rompaey (79) heeft net als verschillende van zijn generatiegenoten verontwaardigd gereageerd op het voorstel om 65-plussers langer in lockdown te houden in de strijd tegen het coronavirus.

De epidemioloog Annemieke Vandamme van de KU Leuven lanceerde het idee twee dagen geleden omdat 65-plussers een risicogroep zijn en omdat vooral de jongere generatie de economie weer op gang moet trekken.

"Mijn vrouw is 74, dus wij horen tot die doelgroep. Het kadert wat mij betreft in het opzijschuiven van een generatie zoals Kristien Hemmerechts zegt. Een hele generatie uitschakelen, heeft volgens mij weinig zin", zegt Jan Van Rompaey in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik begrijp dat 65-plussers tot een kwetsbare groep behoren, maar wij weten wat ons te doen staat. Ik vind dit idee redelijk betuttelend. De vraag is ook: Hoe gaan ze dat controleren? Gaan ze onze identiteitskaarten controleren of gaan ze ons opsluiten als we de wet overtreden? Ik vind dit totaal onnodig en ook een beetje gek en beledigend. Alsof ouderen niet weten wat hen te doen staat. Ik denk dat de meeste van mijn generatiegenoten er zo over denken."

De hond die mag buiten, maar de ouderen niet. Dat vind ik niet veel zin hebben

Jan Van Rompaey

Volgens Van Rompaey is de lockdown voor ouderen veel ingrijpender dan voor de jongere generaties. "Je mag niet vergeten dat onze generatie niet zoveel jaar meer heeft te gaan. Je kan soms op de vingers van een hand tellen hoeveel jaar we nog te gaan hebben. Dan is dit het afpakken van een aantal dagen die we nog tegoed hebben. Jongeren hebben nog veel jaren te gaan. Voor ouderen is het heel ingrijpend als je die dagen moet verliezen", legt Van Rompaey uit.

De voormalige televisiemaker van de openbare omroep heeft dezer dagen veel om handen. "Ik zit veel thuis, maar ik heb veel dingen te doen. Ik maak interviews voor het patiëntenblad van het ziekenhuis Gasthuisberg. Ik schrijf ook nog. Ik verveel me niet."

Van Rompaey vindt dat je ouderen als groep niet kan opsluiten. "Je moet de ouderen bepaalde regels opleggen, maar je kan ze niet opsluiten. Weigeren om ze nog buiten te laten zoals bij de hond, dat vind ik raar. De hond die mag buiten, maar de ouderen niet. Dat vind ik niet veel zin hebben. De bejaarden moeten wel doen wat er opgelegd wordt in verband met mondmaskers en dergelijke", besluit Van Rompaey.

Maxime Anciaux - All rights reserved

Meest gelezen