Mares of Mancha

Paardenembryo’s online te koop: “We bieden beste genen van springpaarden aan”

Een wereldprimeur uit Bekkevoort, want jumpingruiter Pieter Devos en fokker Klaas De Coster verkopen sinds deze week paardenembryo’s via het internet. Het gaat om diepgevroren embryo’s van sportmerries en de allerbeste springpaarden. “We willen vooral transparant werken”, klinkt het. 

Pieter De Vos is onze beste Belgische jumpingruiter, momenteel staat hij zelfs op een vierde plaats op de wereldranglijst, maar Pieter fokt ook paarden. En sinds deze week komt hij met een baanbrekend project, de verkoop van diepgevroren paardenembryo’s online onder de naam ‘Mares of Mancha’.

“We bieden de beste genen van springpaarden aan”, zegt Pieter Devos. “We hebben veertien topmerries verzameld, daarvan prikken we de eicellen en die bevruchten we met zaadcellen van tophengsten. Het gaat om hengsten die vooraanstaand zijn in de topspringsport. Zo ontstaat dan een embryo dat we verkopen.”

Ingevroren embryo

De embryo’s worden ingevroren en kunnen verscheept worden naar waar ook ter wereld. “Dat is natuurlijk makkelijker dan een veulen te verschepen”, aldus Pieter. De embryo’s zijn opgeslagen op twee locaties, in het laboratorium van Avantea in Italië, waar ze ook geproduceerd worden, en het Equine Reproduction Center ‘De Morette’. Vandaaruit wordt het embryo naar de nieuwe eigenaar gestuurd, die het dan door een gespecialiseerde dierenarts kan laten inplanten in een draagmerrie.

Ook de gewone fokker om de hoek moet toegang krijgen tot dit exclusieve product

Pieter Devos

Pieter en Klaas zijn niet de eersten die veulens of embryo’s verkopen, maar wel de eersten die het zo open en transparant doen. “Er zijn al mensen voor ons die exclusieve embryo’s en veulens op veilingen hebben gezet en waar de prijzen uit de pan schieten”, zegt Pieter. “Je hebt ook maar een beperkt publiek dat die dure embryo’s kan kopen, waaronder sjeiks en investeerders. Wij brengen de prijs naar beneden, zodat ook een gewone fokker van om de hoek toegang kan krijgen tot dit exclusieve materiaal. De prijzen gaan van 7.750 tot 25.000 euro. Vroeger werden die veulens verkocht voor tussen de 40.000 en 100.000 euro, er is dus een wezenlijk verschil.”

“Ik ben in het project gestapt omdat ik er echt in geloof", zegt Pieter nog. "Ik denk dat niet alleen de fokkerij, maar ook de sport hier veel beter van wordt. Hoe meer topsportpaarden er op de wereld komen, hoe beter. Ik ben zelf topsporter en weet hoe moeilijk het is om vandaag die exclusieve topsportpaarden te vinden. Dat is echt een select groepje. Ik denk dat we door dit project de basis kunnen verbreden.”

Meest gelezen