PLAN B aflevering #26: "Waarom wil Bart De Wever nu al beginnen praten over vorming van nieuwe volwaardige regering?" 

In de podcast PLAN B gaan de politieke journalisten Alain Gerlache (RTBF) en Ivan De Vadder (VRT) elke week op zoek naar de verschillen én de gelijkenissen tussen Vlaanderen en Franstalig België. Deze week vertelt Ivan De Vadder (in het Frans) over een fenomeen van de Vlaamse samenleving.

De afgelopen weken waren de politici in de eerste plaats bezig met de aanpak van de coroncrisis, maar nu er stilaan gedacht wordt aan een exitstrategie, duikt ook de partijpolitiek weer op. Zo kondigde N-VA-voorzitter De Wever maandag aan dat hij in juni opnieuw aan de tafel wil gaan zitten om een "volwaardige" federale regering te vormen. De huidige regering-Wilmès werkt met volmachten, een systeem dat in juni geëvalueerd wordt. De N-VA lijkt niet happig om die volmachtenregeling te verlengen.

"Wij zijn bereid het compromis te maken, maar wel vanuit onze logica en vanuit het programma dat wij belangrijk vinden. Anders hoeft het niet", aldus De Wever. Hij richt zich tot de andere Vlaamse partijvoorzitters om de handen in elkaar te slaan en zich "niet in de afgrond van de PS en Ecolo te laten duwen". Waarom komt de voorzitter van de N-VA met die boodschap, en waarom juist nu? Dat vroeg Alain Gerlache (RTBF) aan Ivan De Vadder (VRT). 

podcast PLAN B

Meest gelezen