President Donald Trump op een persconferentie
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Immigranten mogen VS voorlopig niet in: "Via noodmaatregel in coronacrisis doet president Trump wat hij al langer wilde"

Al zeker voor de komende zestig dagen mogen er geen immigranten meer de Verenigde Staten binnen die er permanent willen wonen en werken. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd. Hij wil naar eigen zeggen de eigen burgers beschermen wanneer de economie weer op gang komt. 

De maatregel is gericht op de mensen die met een zogenoemde "green card" - een verblijfsvergunning om permanent in de Verenigde Staten te wonen én werken - naar Amerika willen komen. Alle aanvragen die momenteel lopen of die nog moeten worden opgestart, worden voorlopig stilgelegd. Daarvoor zal Trump wellicht vanavond een presidentieel besluit ondertekenen. Na zestig dagen wordt de maatregel geëvalueerd, zegt Trump. 

De president neemt de maatregel naar eigen zeggen om de Amerikaanse arbeiders te kunnen beschermen. "Als de Amerikaanse economie weer op gang komt, wil Trump dat de Amerikaanse burgers als eersten in de rij kunnen staan voor een job en dat ze geen concurrentie ondervinden van immigranten", zegt onze Amerikacorrespondent Björn Soenens. Daarnaast is de maatregel, nog volgens president Trump, ook noodzakelijk om tegemoet te komen aan "de hoeveelheden medisch materiaal voor Amerikaanse burgers".  Bekijk de journaalreportage over Trumps beslissing de immigratie stop te zetten (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Trump had gisteren aangekondigd dat álle immigratie zou worden stopgezet, maar daar kwam vanuit verschillende sectoren kritiek op. Sommige tijdelijke arbeidskrachten mogen uiteindelijk het land wel nog in. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen in de hightechindustrie - die speciale vaardigheden hebben - en seizoensarbeiders voor de landbouw. "Zeker in de landbouw zijn bijna de helft van alle werkkrachten mensen uit Latijns-Amerika, immigranten met of zonder papieren die de groenten en fruit van het land halen", zegt Soenens. "Mochten ook daar geen immigranten mogen komen werken, valt de landbouw gewoon stil."

Als de Amerikaanse economie weer op gang komt, wil Trump dat de Amerikaanse burgers geen concurrentie hebben bij zoektocht naar job

Correspondent Björn Soenens

Discussie

De discussie over immigratie loopt al lang in de Verenigde Staten. "Trump heeft met dat thema de verkiezingen gewonnen in 2016 en hoopt dat bij de nieuwe verkiezingen in november ook te kunnen. Hij probeert nu al rood vlees te gooien naar zijn aanhangers met de boodschap: "Amerika eerst, we houden immigranten buiten". Dit wilde hij al doen met een immigratiehervorming, maar dat is nooit gelukt. Nu doet hij het met een noodmaatregel in deze coronacrisis."

Ook op de persconferenties van het Witte Huis wordt er voldoende afstand gehouden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Trump had eerder al het grensverkeer met buurlanden Mexico en Canada aan banden gelegd. Die maatregel was genomen om de gezondheid van de mensen in de drie landen te beschermen, maar ook om illegale immigratie te ontmoedigen. Daarnaast is momenteel voor reizigers uit veel landen al een inreisverbod in de VS van kracht.

Noodpakket

Ondertussen heeft de president ook een nieuw noodpakket aangekondigd, na overleg met het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Drie weken geleden was er al zo'n pakket van 350 miljard dollar, bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen op voorwaarde dat ze hun personeel in dienst houden. Zij kunnen dan een goedkope lening krijgen die eventueel later kan worden kwijtgescholden. 

Mensen in een rij om een winkel binnen te gaan in New York
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Die maatregel was zo'n succes dat het geld meteen op was", zegt Soenens. "Nu komt daar opnieuw geld voor vrij. Het is ook nodig want de economie heeft het zwaar te verduren. Er zijn momenteel 22 miljoen werklozen in de Verenigde Staten en naar alle verwachting komen daar binnen een paar dagen opnieuw 4 of 5 miljoen bij. Zij verliezen niet enkel hun job en dus inkomsten, maar ook hun ziekteverzekering, die daarmee gekoppeld is."

De Verenigde Staten worden zwaar getroffen door de coronacrisis, met meer dan 800.000 bevestigde besmettingen en 45.000 doden. 

Meest gelezen