Radio 2

Zone 30 in Merchtem-centrum: "Eerste maatregel om leefbaarheid in het dorp te verbeteren"

Vanaf 1 juli geldt er in heel het centrum van Merchtem een zone 30. Het is een eerste maatregel van het gemeentebestuur om de leefbaarheid in de dorpskern te verbeteren. De politie zal meteen controleren. Eerst met waarschuwingen, wat later met boetes.

In de dorpskern van Merchtem kan het behoorlijk druk zijn. Het centrum is een doorgangsweg voor auto's. Er zijn daar twee grote verkeersassen die zone 30 zullen worden: eentje in de August De Boeckstraat vanaf de Spiegellaan richting Brussel tot aan het kerkhof, en een andere richting Wolvertem tot en met de Reedijk. "Ook de straten die daarop uitkomen worden zone 30", zegt schepen van Mobiliteit Lien Casier (CD&V). "De bedoeling is om meer verkeer te genereren. Per fiets of te voet. Iedereen heeft dan tijdens de zomervakantie de kans om wat meer de fiets te nemen bij goed weer. Hopelijk is iedereen er dan aan gewend tegen 1 september wanneer de scholen weer open gaan.  In die buurt liggen veel scholen, vandaar dat de zone 30 in een heel groot gebied van kracht wordt."

Met zone 30 zal er ook minder fijn stof zijn, en minder lawaai in het centrum

Lien Casier, schepen van Mobiliteit in Merchtem

Merchtem voert de zone 30 niet enkel omwille van de verkeersveiligheid in. “Bij het onderzoek van ‘Curieuzeneuzen’, bleek dat Merchtem echt niet goed scoort op vlak van fijn stof. Hopelijk gaan automobilisten minder gas geven door op te trekken en dan weer te remmen eens ze maar 30 kilometer per uur mogen rijden. En naast de gezondheidsreden is er natuurlijk ook nog het feit dat het hier in Merchtem aangenamer vertoeven zal zijn in het centrum met minder lawaai." De politie zal eerst waarschuwingen geven, daarna volgen boetes.

Meest gelezen