Sophie Kip

Steden en gemeenten willen betrokken worden bij beslissingen Nationale Veiligheidsraad: “Vraag ons om advies en communiceer duidelijker”

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten wil meer betrokken worden in beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Dat zei voorzitter van VVSG en burgemeester van Genk Wim Dries vanochtend op Radio 2 Limburg. De VVSG wil meer en sneller duidelijkheid over bepaalde maatregelen of versoepelingen, zodat lokale besturen meer tijd hebben om zich daarop voor te bereiden. 

Wim Dries, burgemeester van Genk en voorzitter van de VVSG, doet een oproep naar de Nationale Veiligheidsraad. Hij wil dat steden en gemeenten op voorhand betrokken worden bij nieuwe beslissingen. “We zijn heel blij dat die beslissingen een federale materie zijn geworden, met een duidelijke hiërarchie”, benadrukt Wim Dries wel. “Maar met de exitstrategie in het achterhoofd voelen we aan dat het beter is om ons op voorhand te betrekken. Het zijn de lokale besturen die ervoor zorgen dat die maatregelen op het terrein ook worden uitgevoerd. Daarom de oproep aan de Nationale Veiligheidsraad: vooraleer je beslissingen neemt, stel ons vragen en vraag om ons advies. We kunnen mee aangeven wanneer je bepaalde zaken juist doet.”

We hebben er geen moeite mee als men zegt dat duidelijkheid rond een bepaalde sector nog enkele weken duurt. Maar dat moet men dan ook zeggen.
Wim Dries, burgemeester Genk en voorzitter VVSG

Dries is bijvoorbeeld niet tevreden met de communicatie over de heropening van tuincentra en doe-het-zelfzaken vorige week. “Waarom doe je dat niet op maandag? Daarmee geef je de gemeenten even de tijd. Nu hadden we één nacht de tijd om ons voor te bereiden en handhaving door de politie te regelen. Duidelijkheid rond welke winkels juist konden heropenen was er pas vrijdagavond. Dat moeten we vermijden.”

Communicatie tussen de Veiligheidsraad en de lokale besturen moet dus beter, vindt de burgemeester van Genk. “We hebben er geen moeite mee als men zegt dat duidelijkheid rond een bepaalde sector nog enkele weken duurt. Maar dat moet men dan ook zeggen. Nu zijn er heel hoge verwachtingen voor komende vrijdag. Natuurlijk gaat dan ook niet álles al duidelijk zijn. Maar geef dan aan wanneer je met bepaalde beslissingen enkele weken wacht. Dat maakt het allemaal gemakkelijker om goed te communiceren naar onze burgers toe.”

Sophie Kip

Meest gelezen