Testproductie met coronamaatregelen bij Volvo Cars: "Ruim 3.000 mensen aan de slag, enthousiasme is groot"

Autobouwer Volvo Cars in Gent test corona-aanpassingen uit in een voorbereidende productie. Het bedrijf wil de veiligheid van het personeel vergroten en tegelijk de productie langzaam opvoeren. Al ongeveer de helft van de werknemers kon opnieuw aan de slag. “Het personeel is blij om te komen werken, het enthousiasme is groot”

Volvo Cars in Gent bereidt zich voor op een volledige heropstart waarbij enkele coronamaatregelen van kracht zullen moeten blijven. “Wanneer die heropstart er komt, is nog onduidelijk. We luisteren goed naar de overheden en we willen ook zeker weten dat alles veilig genoeg kan verlopen”, zegt woordvoerster Barbara Blomme. Er zijn de voorbije dagen en uren verschillende aanpassingen gebeurd, in samenspraak met de vakbonden, om de verschillende werkplekken “coronaproof” te maken. 

Ontmettingskits voor de productieteams

Het bedrijf zet, net als elders, extra in op handhygiëne en ontsmetting. “Elk team heeft een box gekregen met onder meer ethanol, vodden en schoonmaakproducten. Het is de bedoeling dat ze daarmee de eigen teamhoek frequenter zelf gaan schoonmaken. Hygiëne wordt nog belangrijker”, legt Blomme uit.

Grote groepen vermijden

Volvo Cars neemt ook verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk op één plek zijn. “We laten nu bijvoorbeeld tijdelijk werknemers in hun werkkleren naar het werk komen. Normaal gezien moeten ze zich hier omkleden in de kleedkamers maar dat zorgt voor een ophoping van mensen en dat willen we vermijden”, benadrukt Blomme. Ook op andere plaatsen in het bedrijf zijn er markeringen op de grond aangebracht, bijvoorbeeld ook in het bedrijfsrestaurant, om afstand aan te geven of een pad te tonen dat gevolgd moet worden. 

Temperatuurscanner

Aan de ingang van het bedrijf komt er een hoogtechnologisch toestel met infrarood dat heel erg snel de temperatuur van mensen kan meten. “Werknemers zijn niet verplicht om dat te doen, ze mogen het wel vrijwillig. Het is een manier om een extra veiligheid in te bouwen. We weten wel dat deze maatregel alleen niet voldoende is, sommige zieke mensen hebben geen temperatuursverhoging.” 

Stewards controleren

In heel het bedrijf worden ook stewards ingezet. “Dat zijn werknemers die zich vrijwillig hebben opgegeven om er mee op toe te zien dat de vele nieuwe richtlijnen goed gerespecteerd worden. Zij staan bijvoorbeeld aan de in- en uitgangen bij de shiftwissels. Ze spreken mensen ook aan als de veilige afstand niet gerespecteerd wordt.”

Nog aanpassingen nodig

Volvo Cars heeft de probleemzones in kaart gebracht waar het heel erg moeilijk is om afstand te houden. Er is al een aantal aanpassingen gebeurd, maar er moeten er nog bijkomen om naar een volledige productie te kunnen gaan. “Er is bijvoorbeeld minder jobrotatie. We kiezen er bijvoorbeeld voor dat één persoon een aantal handelingen doet om ervoor te zorgen dat er minder contact is met andere werknemers.” Ook morgen wordt er nog verder getest. 

kasto80

Meest gelezen