"Madonna bij de Fontein", een werk van Van Eyck uit 1439, op de tentoonstelling.

Prestigieuze Van Eyck-expo Gent sluit definitief deuren: "Harde en pijnlijke beslissing, maar geen andere optie"

De prestigieuze overzichtstentoonstelling over de middeleeuwse schilder Jan Van Eyck in het Museum voor Schone Kunsten in Gent wordt dan toch niet verlengd. De expo moest door de coronamaatregelen half maart de deuren sluiten, anderhalve maand voor het geplande einde. Even werd gehoopt op een verlenging, maar dat is niet mogelijk. Iedereen die een ticket had, krijgt zijn geld terug. 

In het Museum voor Schone Kunsten hebben ze jaren toegeleefd naar én gewerkt aan de overzichtsexpo "Van Eyck. Een optische illusie". Het MSK slaagde erin om heel wat originele werken van de middeleeuwse schilder naar Gent te halen en voor het eerst samen te tonen. Kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland wilden deze bijzonder tentoonstelling voor geen geld van de wereld missen. De tickets verkochten als zoete broodjes en op sommige bezoekmomenten was de tentoonstelling zelfs helemaal uitverkocht. Er werden zelfs extra avondbezoeken georganiseerd om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de expo te bezoeken. 

Sluiten door corona

Op 12 maart gingen de coronamaatregelen van start en dus moest ook de Van Eyck-expo de deuren sluiten. Even werd gehoopt dat de tentoonstelling kon worden verlengd, maar hoe meer de maatregelen opschoven, hoe kleiner die kans werd. Nu vorige week beslist werd dat alle maatregelen blijven gelden tot 3 mei én alle massa-evenementen verboden worden tot eind september, wordt er een definitieve - en vroegtijdige - streep onder de expo getrokken. 

"We hebben hier te maken met werelderfgoed en daar kan je niet zomaar mee doen wat je wil", zegt schepen van Cultuur Sami Soughir (Open VLD). "Zo mogen die kunstwerken maar negentig dagen tentoongesteld worden en lichtinval hebben. En ook het klimatologische aspect speelt een rol. We hebben niet voor niets deze expo in het voorjaar georganiseerd. Eens het warmer wordt, stijgt de vochtigheidsgraad en de temperatuur in de zalen, wat ook niet goed is voor de werken."

Ook de buitenluiken van "De aanbidding van het Lam Gods" waren op de tentoonstelling te zien.

En misschien nog het belangrijkste aspect: zo maar even 73 werken waren in bruikleen en kwamen dus van buitenlandse musea of privéverzamelaars naar Gent. "Toen de maatregelen ingingen op 13 maart hebben we alle bruikleengevers gecontacteerd met de vraag of er een verlenging inzat. We dachten toen aan één weekend. Van de meeste kregen we geen antwoord. Aan deze tentoonstelling is vier jaar gewerkt door het MSK. Je kan die dus niet met een vingerknip verlengen." Bovendien is ondertussen duidelijk dat één weekend lang niet genoeg zou zijn. 

Het is een harde en pijnlijke beslissing", zegt de schepen, "maar we kunnen er niet omheen". "Het was onmogelijk om de expo nog te verlengen."

Geld terug

In totaal werden er 273.000 tickets verkocht. 129.000 mensen hebben de tentoonstelling kunnen bezoeken, 144.000 mensen uiteindelijk niet. De stad Gent zal die mensen terugbetalen. "We hadden een annulatieverzekering afgesloten, al hadden we daar liever geen beroep op gedaan. We zullen iedereen persoonlijk op de hoogte brengen."

Virtueel bezoek

De echte tentoonstelling gaat nu dus onherroepelijk dicht, maar mensen die het gemist hebben kunnen wel nog de gratis online rondleiding volgen die Toerisme Vlaanderen aanbiedt. En, in Gent staan er nog allerlei andere activiteiten en expo’s rond Van Eyck gepland. Het speciale feestjaar rond de schilder is uitzonderlijk verlengd tot volgende zomer. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" van begin deze maand, toen al duidelijk was dat verlengen moeilijk wordt.

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen