Cluma

Vakbonden en werkgevers hebben 40 pagina’s tips klaar voor heropstart economie

De Groep van 10 – dat zijn vakbonden en werkgevers - hebben afspraken gemaakt over hoe de economie op een veilige manier kan heropstarten. Ze hebben samen een gids gemaakt vol tips om veilig te werken. Dat betekent onder meer genoeg afstand houden op de werkvloer en werknemers zo nodig beschermen met mondmaskers. De Groep van 10 spreekt zich niet uit over een datum voor de heropstart, maar “4 mei is wel haalbaar.”

In “De wereld vandaag” op Radio 1 gaf gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van werkgeversorganisatie VBO uitleg bij de gids: “Het is een document over veiligheid, niet bedoeld voor de essentiële bedrijven die nu nog werken, maar voor diegenen die gaan heropstarten, zodra ze dat mogen.”

Concreet gaat het om “een gids van een 40-tal bladzijden met allemaal tips en tricks en goede voorbeelden. Het is een boodschap aan de bedrijven: als je dit toepast, dan kan je heropstarten onder gezonde voorwaarden.”

Voor Timmermans heeft het geen zin om de tegenstelling tussen gezondheid en economie op te poken: “Het is een kwestie van gezond verstand. Hoe kunnen we het virus maximaal tegengaan en toch de economie niet laten kapotgaan.”

In het VRT-radionieuws maakte ACV-voorzitter Marc Leemans toch een kleine kanttekening: "Mensen moeten absoluut zeker zijn dat ze in veilige omstandigheden kunnen werken. We hebben de economie nodig, maar het is duidelijk dat die economie pas kan opstarten, als mensen absoluut zeker zijn van hun veiligheid."

Bedrijven zijn klaar, maar toch pleidooi voor geleidelijkheid

Is dit een signaal voor de Veiligheidsraad van vrijdag, waar de regering moet beslissen over het verderzetten van de maatregelen tegen corona. Timmermans is stellig: “Ja, de sociale partners hebben gezegd: we hebben een goed evenwicht gevonden tussen gezondheidsaspecten en economische aspecten, en wij zijn er klaar voor.”

Timmermans geeft wel toe dat de herstart geleidelijk zal moeten gebeuren, om een nieuwe piek van coronagevallen te vermijden, wat dan weer het gezondheidssysteem onder druk zou zetten, “want dat hebben we ook niet nodig.”

Wij schuiven geen datum naar voren, maar 4 mei is wel haalbaar

Schuiven de sociale partners een datum naar voren voor de heropstart van de economie? “Dat moet de Veiligheidsraad doen, maar wij willen wel aantonen dat de bedrijven er klaar voor zijn. En 4 mei is een haalbare datum.”

Met name voor bedrijven en sectoren waar veiligheidsmaatregelen als ‘afstand houden’ goed toepasbaar zijn, “zien we niet direct een reden om dat niet toe te laten.” Timmermans pleit er wel voor om thuiswerk te behouden “waar dat kan. Maar een wafel bakken, dat kan je niet thuis doen, dat moet op de werkvloer.”

Meest gelezen