De dief (l) rent weg met het doek onder de arm.
(beelden NOS)

Hoe werd een Van Gogh vliegensvlug gestolen uit het Singer Museum? Met simpele moker, bekijk hier de beelden

De Nederlandse politie heeft de beelden vrijgegeven van de kunstroof op een schilderij van Vincent van Gogh. Eind maart werd "Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar" gestolen uit het Singer Museum in Laren (Nederland). De onverschrokken dief verplaatste zich met een motorfiets en slaagde erin kogelvrij glas te breken. Van het kunstwerk is nog altijd geen spoor.

Bekijk hier eerst de beelden, hoe de dief bruut te werk ging en met het schilderij onder de arm naar buiten rent:

Het werk van Van Gogh werd in de nacht 29 op 30 maart omstreeks 3.15 uur gestolen. De dief ging razendsnel te werk en wist maar al te goed waar hij moest zijn. Het enige wat hij nodig had, was een motorfiets om zich makkelijk te verplaatsen én een moker (soort robuuste hamer) om tot twee maal toe de glazen deuren tot gruzelementen te slaan.

Hoe hij het doek van de muur wegneemt, is niét te zien. Die beelden heeft de politie bewust weggelaten. Daarna rent de dief naar buiten, de duisternis in. Het is nog onduidelijk of er een handlanger in het spel is. Die zou later - buiten het museum - eventueel het schilderij overgenomen hebben. De politie zoekt vooral twee getuigen: een fietser en de bestuurder van een bestelwagen die net voor de inbraak voorbij het museum reden.   

Wie meer weet over deze zaak, kan contact opnemen met de Nederlandse politie op het nummer 0800-6070. 

Bizar: tekening bleef hangen

Volgens Museum Singer is de beveiliging "geheel volgens protocol" verlopen. "We hebben dat goed afgestemd met onze verzekeringsexperts, maar uiteraard kunnen we hier iets van leren", klonk het in maart.

“Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen” is een werk uit Van Goghs beginperiode. Hij was 31 jaar toen hij het werk schilderde in het voorjaar van 1884. Hij werkte met olieverf op papier, dat op hout werd bevestigd. Van Gogh verbleef toen in Nuenen in Noord-Brabant (vlak bij Eindhoven) waar ook zijn ouders woonden. Het gestolen schilderij, 57 centimeter breed en 25 centimeter hoog, is eigendom van het Groninger Museum en was aan Museum Singer uitgeleend.

Bizar is wel dat bij de roof een tekening van Van Gogh in het museum is blijven hangen. Niet opgemerkt? Geen interesse? Het was ook een werk met zicht op de pastorietuin van Nuenen. 

"Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar" (1884), Vincent van Gogh.

Wat de waarde van de gestolen Van Gogh is, is moeilijk vast te stellen. Het doek is bijna honderd jaar geleden voor het laatst verkocht. Begin maart werd een werk van Van Gogh ("Boerin voor een boerderij met rieten dak") op de bekende kunstbeurs Tefaf in Maastricht nog verkocht voor 15 miljoen euro. 

Meest gelezen