WHO waarschuwt: "We zijn nog lang niet af van het virus"

De wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat het coronavirus ons nog lang zal achtervolgen. We mogen niet hoogmoedig worden. Het is ook te vroeg om het licht weer op groen te zetten voor internationaal reizen. Want in sommige gebieden begint het allemaal nu pas. Het beste nieuws komt volgens de WHO nog uit West-Europa. 

De WHO zei op de persconferentie dat we maar best niet te hoogmoedig worden. Mensen geraken gefrustreerd na weken van afzondering en isolatiemaatregelen. 

Maar, zei directeur-generaal Dr. Tedros Ghebreyesus, in sommige gebieden staan we nog maar aan het begin van de epidemie. Hij noemde met name zorgwekkende evoluties in sommige streken in Afrika, maar ook in Midden- en Zuid-Amerika en zelfs in het Oosten van Europa. Positieve signalen komen dan weer uit West-Europa, waar de situatie zich stabiliseert of verbetert. 

Amerikaans geld

Bovendien ziet dr. Tedros dat in sommige landen het virus opnieuw de kop begint op te steken, waar het eerder onder controle leek. "We hebben dus nog een lange weg te gaan".

De directeur hoopt ook dat de Verenigde Staten terugkomen op het bevriezen van de Amerikaanse financiële bijdrage voor de VN-organisatie. "Dat is een belangrijke investering", zei Tedros. "Niet alleen om anderen te helpen maar ook voor de Verenigde Staten zelf." Die waarschuwing komt er net nu de WHO harde kritiek krijgt van president Trump, die vindt dat de VN-organisatie de pandemie verkeerd heeft aangepakt. Volgens Washington heeft de WHO te traag gereageerd om Peking niet te schofferen.

We moeten voorzichtig blijven met internationaal reizen 

Mike Ryan, arts wereldgezondheidsorganisatie
Copyright 2018, Ivaylo Starchev, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Eerst regionaal de grenzen stilaan openen, nog niet globaal

Op de vraag of we minder voorzichtig kunnen zijn met internationale reizen was de Ierse WHO-dokter Mike Ryan duidelijk. "We zijn in sommige landen bezig met het versoepelen van de lockdown, de bewegingsvrijheid binnen het land zelf te vergroten. Tussen landen onderling, over de grenzen heen, wordt het een hele uitdaging."

"We moeten heel voorzichtig tewerk gaan, eerst op strikt regionaal gebied. Landen met een gemeenschappelijke grens kunnen stilaan afspraken beginnen te  maken en verkeer weer mogelijk maken. Bijvoorbeeld in de Europese Unie. Landen die een gelijkaardige aanpak hebben kunnen het grensoverschrijdend verkeer stilaan weer op gang brengen. Omdat we dan geen bijkomende risico's creëren. Voor verre internationale reizen of verplaatsingen tussen landen met een heel andere aanpak, of die in een andere fase van de epidemie zitten is het te vroeg. Eerst regionaal weer reizen mogelijk maken en dan pas globaal. Dat is het advies van de wereldgezondheidsorganisatie." 

Radio 2

Meest gelezen